Zaujímavosti

Hľadá sa Yeti (2. časť)

Yeti

videní: 2.3K

Prinášame pokračovanie úspešnej prvej časti článku s názvom hľadá sa yeti. Pokračujeme tam, kde sme v rámci prvej časti skončili. Nazrite spoločne s nami do polovice 20. storočia, kedy eskaloval „hon“ na yetiho.

Po analýze výkalov nevšednej veľkosti, zistili, že tvor, ktorý ich vylúčil, jedol byliny a hlodavce, ale existencia yetiho sa nepotvrdila. Viac šťastia mala francúzska expedícia o rok neskôr, keďže tej sa podarilo zazrieť vysokého, silného, huňatého a páchnuceho tvora, ktorý pripomínal prehistorického ľudoopa. Dobrodruhovia viac ako kilometer sledovali tri druhy stôp. Ich snaha nakoniec nepomohla záhadu vyriešiť. Práve naopak. Priniesla ďalšiu, keďže stopy patrili neznámemu druhu cicavca. Každá nová expedícia vyvrátila hypotézy predchádzajúcich výprav.

Domorodí obyvatelia poznajú tri druhy yetiho. Prvým z nich je dzuteh, ktorého údajní svedkovia opísali ako stvorenie podobné medveďovi hnedému. Druhým je thelma, opisovaný ako veľmi pohyblivý mužíček, živiaci sa drevom. Takýto opis ale nezodpovedá mocnej bytosti. Posledným je mih teh – obrovská opičia bytosť s čiernou srsťou a ťažkým krokom. Lenže Tibeťania nie sú jediní, ktorí tvrdia, že stretli snežného človeka. Slávny britský horolezec Don Whillans sa vyjadril, že počas jednej z výprav na yetiho natrafil. Povedal, že meral vyše dvoch metrov a mal tmavohnedú kožu, vysoké čelo, hlboké oči, vystúpené čeľuste a hrôzostrašný chrup. Keď ho Whillans stretol, všimol si, že pri chôdzi mal nohy ďaleko od seba a že ramená mal také dlhé, že ich takmer vliekol po zemi. Tento opis yetiho slúži ako predloha pre jeho typické stvárnenia. Nie je podstatné, že sa dá ťažko dokázať, či naozaj žije, lebo nikto nepochybuje o tom, že je silný a výnimočný. Možno je to tak preto, lebo potrebujeme, aby jestvovali miesta a stvorenia, ktorým úplne nerozumieme. Tieto záhady sú hnacím motorom snívajúcich vedcov – dobrodruhov, ktorí nemajú predsudky. V spoločnosti, ktorá je založená na logike, je vždy príjemné veriť v existenciu miest, ktorých preskúmanie môže priniesť akési prekvapenie.

Zdroj: blogspot topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov