Zaujímavosti

Wicca – posvätné rituály Matky Zeme (1. časť)

wicca

videní: 3.3K

Počuli ste už o pohanskom náboženstve Wicca? Podlieha tajnej prísahy a je rozšírené po celom svete. Jeho vyznávači ovládajú záhadné umenie kúziel a zaklínadiel. Z našej redakcie TOPdesať k vám mieri ďalší zaujímavý článok. Poďme na to.

Anglický okultista Gerald Brosseau Gardner, ktorý žil a pôsobil v rokoch 1884 až 1964, je považovaný za priekopníka novopohanského náboženstva nazývaného wicca. Vzniklo vo Veľkej Británii v prvej polovici 20. storočia. Od začiatku priťahovalo veľké množstvo ľudí a odhaduje sa, že v súčasnosti ho vyznáva 50 000 obyvateľov Spojených štátov amerických a viac ako jeden a pol milióna ľudí po celom svete. Všetko sa začalo v polovici 50. rokov minulého storočia, keď sa Gardner presťahoval do mesta Christchurch na juhu Anglicka. Špekuluje sa, že práve tam sa spoznal s členmi rozenkruciánskeho rádu Bratstvo Crotony, ktorí ho zasvätili bosoráctva. Keď vo Veľkej Británii zrušili posledný zákon zakazujúci podobné činnosti, Gardner zverejnil svoju vieru a začal sa vydávať za zakladateľa moderného bosoráctva, ktoré nazval „wicca“.  V starej angličtine označovalo toto slovo bosorákov. Bosorku pomenúval výraz wicce.

Wicca je mystické náboženstvo, ktoré predstavuje záhady, ale nesnaží sa ich vysvetliť. Ide o rituálne vierovyznanie, čo znamená, že je nutné zúčastňovať sa na obradoch zvaných coven (sabat bosoriek), kde sa šíria vedomosti a tradície tohto náboženstva. Okrem toho wicca podlieha tajnej prísahe. V niektorých štátoch je táto viera uznaná ako oficiálne náboženstvo, ktoré tvorí tajná spoločnosť venujúca sa výlučne bosoráctvu. Členstvo sa dá získať len prostredníctvom uvedenia niektorým z existujúcich členov. S vyšším počtom absolvovaných obradov sa prehlbujú vedomosti o kulte. Nejde o náboženstvo, ktoré by sa snažilo o konvertovanie veriacich, čiže nových členov nehľadá. Príslušníci spoločenstva môžu dokonca odmietnuť toho, kto nespĺňa stanovené podmienky.

Predtým, ako prejdeme k druhej časti článku, sa pozrieme ešte na Knihu tieňov. Kniha tieňov je grimoár, ktorý obsahuje súhrn poznatkov a rituálov prislúchajúcich wiccanskej viere. Hoci veľa vedomostí sa šíri ústnym podaním, väčšina wiccanov používa túto knihu ako denník s rituálmi a kúzlami, do ktorého zaznamenáva praktické poznatky pre budúcich vyznávačov. Pokračujeme druhou časťou článku.

 

Zdroj: kinstacdn topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov