Zaujímavosti

Hľadá sa Yeti (1. časť)

Yeti

videní: 1.8K

V tradičných tibetských povestiach vystupuje zázračná postava, ktorá žije v Himalájach, a ktorej prischlo meno yeti. Hoci ho ešte nikto nikdy nevidel, teda aspoň nikto živý, mnohí už našli v snehu jeho obrovské stopy. Existuje skutočne stvorenie, ktorému sa hovorí yeti? Ako vyzerá? Má skutočne veľké nohy, dlhé ruky? Je to potomok prastarých ľudoopov?

Začiatkom 50. rokov minulého storočia sa množstvo horolezcov pokúšalo dosiahnuť vrchol Mount Everestu, týčiaceho sa do výšky 8 848 m .n. m. Podľa nedávnych zistení sa v roku 1924 usiloval horolezec George Leigh Mallory (žil v rokoch 1886 až 1924) zdolať bájny vrch, ale na konci výstupu záhadne zmizol (alebo možno tiež v momente, keď začal zostupovať), a tak nemohol byť jeho hrdinský čin dokonaný. Ten sa podarilo uskutočniť až v roku 1653 Novozélanďanovi Edmundovi Percivalovi Hillarymu (1919 až 2008), ktorý ako prvý dosiahol vrchol Mount Everestu.

To ale neznamená, že by sa o to nepokúšali aj iní. Medzi najznámejšie príklady patrí výprava Britov Erica Shiptona a Michaela Warda z roku 1951. ich pokus o zdolanie vrcholu sa nevydaril, ale ich mená sa spájajú s iným prvenstvom: ako prví odfotografovali nezvyčajné stopy. Boli široké až 30 centimetrov a odtlačili sa dosť hlboko, čo naznačovalo veľký tlak na chodidlo. Zo stôp zhotovili odliatky a poslali ich do Londýna, kde ich preskúmal zoológ Wladimir Tschernezky. Výsledky prinútili vedcov uvažovať nad existenciou obrovského dvojnohého primáta. Tento záver vzbudil v západnej civilizácii záujem o tvora, ktorého ešte nikto nevidel a ktorý sa v tradičnej tibetskej kultúre nazýva „yeti“.

Európania a obzvlášť Briti, ktorí sú vždy lační po skúmaní nových území a po objavovaní nových záhad, nestrácali čas a v nasledujúcich rokoch začali podnikať ešte stále viac himalajských výprav s cieľom vypátrať tajomnú bytosť, ktorá dostala meno „snežný človek“. V roku 1954 sa slávneho yetiho pokúšal v Himalájach nájsť vedec Charles Stonor. Výskumnému tímu sa podarilo nájsť len výkaly nevšedných rozmerov. Aj o tom sa dočítate v druhej časti článku.

Zdroj: blogspot topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov