Zaujímavosti

Incident vo Waco: 4. časť

Incident vo Waco

videní: 1.1K

Prinášame záverečnú časť incidentu vo Waco. Nebudeme vás naťahovať zdĺhavým úvodom, poďme rovno do vyústenia policajnej akcie na ranči Davidiánov.

Pre hasičov bolo príliš nebezpečné sa k vyhni priblížiť. Aj keď sa zdalo, že je už po všetkom, zasiahla jedného z vojakov, ktorý sa k budove blížil, strela. Nakoniec sa však budova zrútila a FBI sa mohla pustiť do sčítania škôd. V troskách ranča našli 8é mŕtvych tiel, z ktorých 23 patrilo deťom (z ktorých 14 malo za otca Koresha). Telo samotného Koresha potom bolo identifikované za pomoci jeho zubných vzoriek. Mal prestrelenú hlavu.

Táto operácia sa zvrhla snáď všetkými možnými spôsobmi. FBI sa pokúšala klásť dôraz na to, že požiar založili sami Davidiáni, a teda spáchali hromadnú samovraždu, ale bolo jasné, že čoskoro prídu prvé konšpiračné teórie. A skutočne prišli.

Všetci zástancovia konšpiračných teórií hovoria prakticky to isté. Podľa nich Davidiánov FBI zavraždila. Dôkazy zo začiatku neboli príliš viditeľné, ale vyšetrovanie, ktoré viedol pravicový nonkonformista Michael McNulty, začalo dvíhať vlnu otázok. McNulty následne o svojom vyšetrovaní nakrútil 2 úspešné filmy. Pracoval s dvoma hlavnými obvineniami. Tým prvým bolo to, že za požiarom stojí FBI. Keď bolo po všetkom, FBI stále tvrdila, že pri obliehaní ranča nepoužívala akékoľvek horľavé látky alebo zbrane. McNulty však objavil, že boli použité horľavé kanistre so slzným plynom. FBI nakoniec svoje tvrdenia odvolala a v roku 1999 sa priznala. Druhé obvinenie potom vzišlo z toho, že si McNulty pri dôkladnom prezeraní filmu citlivého na teplo, ktorý bol zhotovený pri operácii, všimol záblesky vychádzajúce spoza budovy. Tvrdil, že to sú záblesky z tlmičov zbraní, čo dokazuje, že FBI strieľala po tých, ktorí sa snažili požiaru uniknúť.

Ako reagovala FBI? Za explóziu podľa nich mohlo množstvo nahromadených zbraní, ktoré mali obyvatelia ranča k dispozícii. Príčinou zábleskov na filme malo byť odrazené svetlo zo slnka. Čo sa horľavých kanistrov týka, FBI uviedla, že boli vypálené 4 hodiny pred vypuknutím požiaru a minuli cieľ. Toto tvrdenie podporila aj porota, kongres, súd a osobitní poradcovia, ktorí došli k záveru, že FBI požiar nespôsobila.

Zdroj:History | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov