Zaujímavosti

Operácia PLUTO: Ukrýva sa ropovod na dne oceánu?


videní: 1.7K

Medzi verejnosťou nie je operácia PLUTO príliš známa. Pritom zohrala v druhej svetovej vojne jednu z kľúčových rolí.

Zmyslom tajnej akcie PLUTO bolo položiť naprieč Lamanšským prielivom akýsi ropovod, ktorého úlohou bude zásobovanie spojeneckých vojsk ropou, okrem iného aj vylodenia v Normandii. Logickým riešením by boli síce tankery, ale tie boli príliš pomalé a ľahko by vzbudili u nemeckých ponoriek podozrenie.

Operácia PLUTO: Ukrýva sa ropovod na dne oceánu?

 

Návrh potrubia vypracoval Arthur Hartley, vysoko postavený inžinier jednej arabskej spoločnosti zameranej na ťažbu ropy. Tento istý človek rozhodol o používaní adaptovaných podmorských telefónnych káblov. Pri vývoji vhodných káblov narazili inžinieri na problém s materiálom – olovo bolo síce ideálne, ale v tej dobe ho bol veľký nedostatok. K realizácii sa tak musela použiť lacnejšia oceľ a v máji 1942 v rieke Medway mohli začať prvé testy.

Tie dopadli veľmi dobre, takže operácia PLUTO sa mohla oficiálne zaradiť do plánu na inváziu do Európy. Do produkcie potrubia sa v druhej polovici roku 1942 pustili železiarne v celom Anglicku, ktoré aj tak nestíhali vyrábať a museli im pomôcť fabriky v zámorí. Podmienky boli zložité, času zúfalo málo a celá akcia pritom musela zostať v utajení. Množstvo na prvý pohľad súkromných obchodných lodí sa v tomto zmysle prestavalo na plavidlá, ktorých jedinou úlohou bolo ukladať potrubie.

Operácia PLUTO: Ukrýva sa ropovod na dne oceánu?

Výroba a testovanie 82 kilometrového ropovodu zabrala takmer dva roky, prvá časť potrubia bola do kanálu La Manche položená 12. augusta 1944. Celý ropovod musel byť stále v utajení, a tak ako prečerpávacie stanice slúžili stodoly a ďalšie hospodárske usadlosti. Po spustení ropovodu v januári roku 1945 cez neho do Francúzska pretekalo 305 ton paliva denne. Tento objem sa v marci vyšplhal až na 3 000 ton denne a výnimočne až 4 000 ton!

Dnes už ale ropovod v Lamanšskom prielive nenájdeme. Po skončení druhej svetovej vojny bol kompletne odstránený. Niektoré z budov, ktoré slúžili ako prečerpávacie stanice, ale nájdeš v oblasti Dungeness aj dnes. Niektoré miesta dokonca slúžia ako zážitkové hotely a ubytovania.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov