Zaujímavosti

Smrť Johna Lennona a konšpirácie: 2. časť

Smrť Johna Lennona a konšpirácie

videní: 1.6K

Pokračujeme druhou časťou článku o megahviezde, ktorá chystala comeback s novým albumom po piatich rokoch. Návratu sa však nedožila. Konal vrah sám, alebo dostal príkazy z vyšších miest?

Výsledkom nevraživosti medzi Hooverom a Lennonom, respektíve medzi rockovou hviezdou a vládnymi úradmi USA, bolo to, že Lennonovi bola zamietnutá žiadosť o trvalý pobyt. Úrady sa potom pokúšali nájsť vhodný spôsob, ako ho deportovať. V roku 1972 sa o Lennonovi už vedelo, že ho sleduje vláda, a dokonca sa tradovalo, že vyjadril obavy o vlastný život aj o život svojej rodiny. Sledovanie zo strany FBI neskončilo, ani keď sa stiahol z verejného života, ale bolo nekonzistentné.

Za prezidenta Cartera úrady neprejavovali taký záujem o politicky neaktívneho Lennona, ale keď bol v roku 1980 prezidentom zvolený Reagan, všetko sa zmenilo. A zhodou náhod sa Lennon začal politicky angažovať presne vo chvíli, keď sa nová pravicová vláda rozhodla došliapnuť na extrémistov. Niektorým ľuďom však fakt, že Lennon bol zavraždený len niekoľko mesiacov potom, ako sa vrátil späť do žiary reflektorov, prišiel veľmi dôležitý.

Hoci je jasné, že Lennon a jeho manželka Yoko Ono boli dlhé roky tŕňom v oku amerických úradov, existuje len málo použiteľných dôkazov, ktoré by dokazovali prepojenie medzi Chapmanom, FBI a CIA. Niekoľko autorov prišlo s teóriou, že vládne agentúry vymyli mozog nesebavedomému a mentálne labilnému Chapmanovi a zmanipulovali jeho myseľ tak, aby zavraždil Johna Lennona. Avšak aj napriek tomu, že existuje dosť dôkazov o Lennonovom boji s autoritami v podobe záznamov FBI, tí, ktorí tvrdia, že vláda zašla ešte ďalej a na miesto jednoduchého obťažovania Chapmana najala ako vraha, aby sa Lennona zbavila, nemajú takmer nič, aby svoje tvrdenia podložili. Záznamy o rozporoch medzi Lennonom a úradmi sa dobre čítajú. Lennon bol totiž jednu dobu kamarát s poprednými postavami americkej protikultúry, ako napríklad Jerry Rubin a Abbie Hoffman. Len ťažko to však vysvetľuje, prečo by sa vláda uchýlila k takému drastickému riešeniu, akým je vražda Lennona. A aj keby sa k nemu nakoniec uchýlili, ako by k tomu donútili Chapmana? Pokračujeme treťou – záverečnou časťou článku o smrti Johnna Lennona.

Zdroj: iDnes | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov