Zaujímavosti

900 mŕtvych pri masakre v Jonestowne: 1. časť

jonestowne

videní: 1.6K

Niektoré udalosti sú také bizarné a zjavne nevysvetliteľné, že sa okolo nich nevyhnutne musí objaviť nejaká tá konšpiračná teória. Jednou takou udalosťou je aj masaker v Jonestowne, pri ktorom spáchalo samovraždu 900 ľudí, členov sekty žijúcich v Guyane, tým, že vypili ovocný nápoj z prášku v kombinácii s kyanidom. Veľkú časť mŕtvych tvorili aj deti, ktorým nápoj podali ich vlastní rodičia. Naozaj boli takí oddaní svojmu vodcovi Jimovi Jonesovi, že ochotne spáchali samovraždu, keď im to nakázal, alebo za tým stojí niečo zlomyseľnejšie?

Než začneme s odpoveďou na túto otázku, pozrime sa spoločne najprv na fakty. Na začiatku celej nevysvetliteľnej tragédie stojí tajuplná postava Jima Jonesa. Ten sa narodil v Indiane roku 1931. ako malý vstúpil do miestneho letničného hnutia. Ako teenager sa stal kazateľom, čím mu bolo umožnené kázať v uliciach Indianapolisu ako pred černošským, tak aj bielym obyvateľstvom žijúcim v komunitách. Na úplnom začiatku totiž boli jeho hodnoty pravdepodobne založené na sympatii so slabšími, bez ohľadu na rasu.

Potom, čo sa Jones stal kazateľom v metodistickom kostole v oblasti, kde prevažovali belosi, rozhodol sa pozvať na svoje kázanie aj černochov. Koncom 50. rokov založil v Indianapolise svoju vlastnú odnož viery zvanú Chrám ľudu. Ten usporiadaval akcie pre chudobných, vrátane polievkovej kuchyne. Jeho myšlienka rasovej tolerancie získala na popularite, obzvlášť po tom, čo začali vznikať prvé hnutia za ľudské práva. Postupom času sa však, vzhľadom k svojej kritickosti k organizovanej viere, blížil skôr k revolučnému socializmu.

Jones sa navyše začínal báť hroziacej jadrovej vojny, a tak sa rozhodol, že svoju kongregáciu presunie za hranice niekam, kde by pred prípadným jadrovým útokom boli v bezpečí. Medzi rokmi 1963 až 1965 tak cestoval, aby také miesto našiel. Namiesto neho potom sektu viedli jeho asistenti. Pri svojich cestách strávil nejaký čas aj na Havajských ostrovoch, v Brazílii a pri ceste späť do USA sa pozrel do mladého socialistického štátu Guyana. Tam malo byť podľa neho najlepšie miesto, kde by sa komunita mala usadiť. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: history | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov