Zaujímavosti

Škandál Watergate a konšpirácia, ktorá sa ukázala ako pravdivá. 4. časť

watergate

videní: 1.1K

Prinášame vám záverečnú časť rozsiahleho článku o Škandále Watergate. Najprv sa zdalo, že ide len o obyčajnú lúpež v hotelovom a kancelárskom komplexe s názvom Watergate. Pomaly, ako všetky skutočnosti začali vyplavovať na povrch, sa zistilo, že do celého škandálu boli zapletené vládnuce špičky Spojených štátov. Okrem iných aj znovu zvolený prezident Nixon. Pozrime sa spoločne na záver premeny „vlámania tretej kategórie“ na škandál medzinárodných rozmerov.

Po tom, ako John Dean, ako poradca v Bielom dome, začal spolupracovať s vyšetrovateľmi Watergate, bol prepustený. Ostatní poradcovia boli prinútení k rezignácii. Tlač však stále nebola spokojná. Dean vypovedal, že sa o vlámaní do Watergate prezidentovi zmienil 35-krát, ale Nixon to poprel. Potom však na svetlo sveta vyšli nahrávky, ktoré obsahovali všetky prezidentove konverzácie vedené v oválnej pracovni.

Nixon spočiatku odmietal vydať tieto nahrávky, potom ich však zverejnil prostredníctvom redigovaných transkripcií. Právnymi krokmi však bol donútený k tomu, aby vydal originálne nahrávky. Zistilo sa však, že časti nahrávok sú vymazané. Kongres nakoniec začal zvažovať nečakaný krok – obžalovať prezidenta. Spočiatku sa to zdalo nemožné, ale keď v auguste 1974 objavili nahrávku, bola obžaloba prakticky nevyhnutná. Nixon nakoniec 8. augusta uznal, že nemá cenu hrať túto hru ďalej, a ohlásil svoju rezignáciu.

A tak skončil ten najzaujímavejší prípad konšpirácie v americkej histórii. Alebo nie? Dnes existuje veľa rôznych alternatívnych teórií o kauze Watergate. Niektorí hovoria, že demokrati všetko zhrali ako pascu na Nixona. Iní zase naznačujú, že bol Dean zodpovedný za celú situáciu a že nariadil celé vlámanie, aby zakryl škandál s prostitúciou, v ktorom mal byť zapletený.

Nakoniec je však potrebné dodať, že by sa mali zástancovia konšpiračných teórií naučiť prestať, kým môžu. Watergate bola konšpirácia, ktorá sa tiahla až na tie najvyššie miesta. Strany, ktoré boli za aféru zodpovedné, boli dokonca potrestané. Čo viac si priať?

Zdroj: thejournal topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov