Zaujímavosti

Smrť Johna Lennona a konšpirácie: 1. časť

Smrť Johna Lennona a konšpirácie

videní: 1.8K

Prinášame vám sériu článkov o velikánovi nielen svojej doby, členovi legendárnej skupiny Beatles – Johnovi Lennonovi a jeho smrti, ktorá šokovala verejnosť. V súvislosti s ňou sa vynorilo kopec možných otázok, na ktoré nepoznáme ani do dnešných dní odpovede. Práve v súvislosti s tým sa rozmohli aj rôzne konšpiračné teórie, okrem iných aj s FBI. Je na nich niečo pravdy?

Keď bol John Lennon 8. decembra 1980 zavraždený, šokovalo to celý svet. V deň svojej smrti bol jednou z najslávnejších rockových hviezd všetkých čias a po krátkej dobe v ústraní sa chystal vrátiť do žiare reflektorov so svojim prvým albumom po piatich rokoch.

Bol zastrelený mladým mužom menom Mark Chapman pred budovou Dakota Building, kde žil. Chapman bol priam posadnutý svojim idolom, avšak spolu s tým sa často o slovo hlásila aj jeho duševná choroba. Keď Lennon dorazil s Yoko Ono k budove, Chapman na neho namieril zbraň a štyrikrát ho strelil. Potom sa pokúsil utiecť. Lennona urýchlene previezli do nemocnice, ale zomrel chvíľu po jeho príchode. Jeho smrť oplakávali tisíce ľudí a dodnes na neho spomínajú hordy fanúšikov. Všeobecne uznávaným scenárom celej tragédie je, že duševne labilný Chapman konal samostatne. Boli tu však aj tí, ktorí verili, že sa Lennon stal obeťou konšpirácie a že Chapman v skutočnosti konal v súlade s rozkazmi, ktoré mu boli dané z vyšších miest.

Na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa John Lennon dostal na akúsi pomyselnú čiernu listinu vlády Spojených štátov, pretože verejne kritizoval nielen vojnu vo Vietname. V časoch, keď bola „protikultúra“ na vzostupe, sa tak Lennon stal jednou z najvplyvnejších postáv svojej doby a bol vládou považovaný za vysoko podvratného. J. Edgar Hoover z FBI k Lennonovmu prípadu podotkol, že by „všetci extrémisti mali byť považovaní za nebezpečných“. O výsledkoch tejto nevraživosti, ale aj o mnoho inom sa dočítate už čoskoro v druhej časti článku s názvom Smrť Johna Lennona a konšpirácie.

Zdroj: iDnes | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov