Zaujímavosti

Škandál Watergate a konšpirácia, ktorá sa ukázala ako pravdivá. 3. časť

watergate

videní: 1.3K

Pokračujeme treťou časťou článku s názvom Škandál Watergate a konšpirácia, ktorá sa ukázala ako pravdivá. Udalosti, ktoré sa po náročnom skúmaní vyplavili na povrch, boli viac než šokujúce.

V týždňoch predchádzajúcim novembrovým voľbám vydal denník The Washington Post články o tom, že John Mitchell počas svojho pôsobenia ako generálny prokurátor ovládal tajný fond republikánov, ktorý bol financovaný na financovanie veľkoplošných operácií zameraných na zber informácií proti demokratom. Neskôr písal o tom, že agenti FBI vedeli, že vlámanie do Watergate bolo súčasťou masívnej kampane, politickej špionáže a sabotáže, ktorá bola vykonávaná ako súčasť Nixonovej kampane pre znovuzvolenie. Verejnosť však svojmu prezidentovi stále dôverovala, a tak bol Nixon opäť zvolený do úradu.

Dňa 8. januára 1973 išiel pôvodný tím lupičov spolu s Huntom a ďalším bývalým agentom FBI, z ktorého sa neskôr stal bezpečnostný poradca v Bielom dome, Gordonom Liddym k súdu. Všetci, okrem McCorda a Liddyho, sa k činom priznali a boli odsúdení za konšpiráciu, vlámanie a odpočúvanie. Obžalovaní boli podplatení, aby sa k činom priznali, ale ďalej nič nepovedali. To, že niektorí odmietli spolupracovať, nahnevalo sudcu Johna Siricu (známeho ako „maximálny John pre jeho tvrdé tresty). Sirica rozdal tridsaťročné tresty, ale naznačil, žeby svoje rozhodnutie prehodnotil, ak by všetci viac spolupracovali. McCord kapituloval a sudcovi napísal list, v ktorom vyhlasoval, že sa všetci k činom pod nátlakom priznali. Povedal, že sa dopustil krivej prísahy na príkaz Johna Deana, prezidentovho poradcu, a Johna Mitchela, vtedy generálneho prokurátora.

V tom čase sa z vlámania stal riadny škandál. Odhalenia prichádzali jedno za druhým. John Dean, poradca v Bielom dome, začal 6. apríla spolupracovať s vyšetrovateľmi kauzy Watergate. Nixon sľúbil, že začne nové vyšetrovanie. Začalo sa však zdať, že je súčasťou celej zúfalej snahy zamiesť celú vec pod koberec. Pokračujeme štvrtou časťou článku s názvom Škandál Watergate a konšpirácia, ktorá sa ukázala ako pravdivá.

Zdroj: thejournal topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov