Zaujímavosti

Hlboké korene najstaršej rastliny v črepníku siahajú do roku 1775


videní: 1.4K

Cykas z východného mysu, ktorý sídlil v britskej Kráľovskej botanickej záhrade v Kew, prežil francúzsku revolúciu, vynález parného stroja, obe svetové vojny aj prvú prechádzku človeka po mesiaci. Aj vďaka tomu si vyslúžil titul najstaršej črepníkovej rastliny na svete.

Medzi sviežimi zelenými rastlinami v Palm House sa nachádza domov jednej pozoruhodnej rastliny, ktorá nás zrejme všetkých ešte prežije. Ide o Cape cykas východný (Encephalartos altensteinii). Táto palma s hmotnosťou viac ako tonu a výškou viac ako štyri metre je najstaršou črepníkovou rastlinou na svete.

Hlboké korene najstaršej rastliny v črepníku siahajú do roku 1775

Úžasný exemplár prvýkrát pricestoval v roku 1775 potom, čo ho prvý Kew-ov lovec rastlín, botanik Francis Masson, priniesol do záhrady. Rastlinu našiel v juhoafrickej provincii Eastern Cape, krajine pôvodu tohto druhu. Ak by sme sa nalodili na drevenú plachetnicu, trvala by dlhá cesta rastliny podobnej palme z Južnej Afriky do Londýna niekoľko mesiacov. Počas ciest bol cykas pripútaný k palube, aby mal prístup k dažďovej vode a slnečnému žiareniu, a potom bol transportovaný člnom pozdĺž Temže do Kew.

Hlboké korene najstaršej rastliny v črepníku siahajú do roku 1775

Teraz si cykas sedí spokojne v kvetináči v Palm House, kde sa presťahoval v roku 1848 a rastie iba priemernou rýchlosťou 2,5 cm ročne. V mladších rokoch sa tento druh okrasného cykasu javí ako bezkvetý a má perovité, palmovité zelené listy, ktoré sú zavinuté a tvoria hustú zvislú korunu. Ako rastlina rastie, začína rozvíjať statný kmeň, ktorý v dospelosti vystúpa do výšky štyroch alebo piatich metrov. Jediný kmeň stojí vzpriamene až do vyššieho veku, keď sa začne skláňať.

Hlboké korene najstaršej rastliny v črepníku siahajú do roku 1775

Rovnako, ako niektorí starší občania, aj náš najstarší cykas z východu Kapska sa musí oprieť o rekvizity, aby zostal stáť. Bez nich si rastlina nedokáže udržať svoju vlastnú váhu. Nejde ale až o taký unikát, ako by sa zdalo. Cykasy boli na svete už predtým, ako dinosaury kráčali po Zemi. Praveké rastliny tu boli už pred viac ako 250 miliónmi rokov. Keby si sa chcel o jeho starostlivosti alebo histórii dozvedieť niečo aj z videa, na Netflixe ti o ňom zaujímavo porozpráva sir David Attenorough vo svojom dokumentárnom filme.

 

Zdroj: KEW topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov