Zaujímavosti

Pristátie na Mesiaci a nekončiace konšpirácie. 1. časť

Pristátie na Mesiaci a nekončiace konšpirácie

videní: 1.3K

Je to jeden z najikonickejších záberov z minulého storočia: Neil Armstrong vystupuje z pristávacieho modulu Appola 11 a hovorí nesmrteľné slová: „Malý krôčik pre človeka, veľký skok pre ľudstvo.“ Slová to boli také patričné, až vyzerali, že boli vopred pripravené. Čo keď to ale všetko bolo nahrané? Čo keď sa pristátie na Mesiaci nikdy neuskutočnilo, ale namiesto toho bolo nahraté v štúdiu ako súčasť propagandy? Pripravili sme si sériu článkov, kde sa na celé pristátie na Mesiaci pozrieme trochu bližšie.

Presne tomu, že to bolo celé iba zinscenované verí čoraz viac Američanov. Teória, ktorá nemala obdoby, bola spočiatku zosmiešňovaná, a to najmä v 70. rokoch. Odvtedy postupne získala na vierohodnosti. Po kauze Watergate začali byť Američania oveľa viac cinickí voči svojej vlastnej vláde. Keď teda v roku 1978 vyšiel film Capricorn One (Kozorožec 1), ktorý sa točil okolo agentúry NASA, ktorá mala sfalšovať pristátie na Marse, ľudia sa začali pýtať, či nie je náhodou film založený na pravde. Od tých čias sa názory prelievajú zo strany na stranu. Milióny Američanov pochybujú o pravosti záznamov pristátia na Mesiaci. Tieto pochybnosti boli ešte väčšmi umostené televíznou spoločnosťou Fox, ktorý odvysielala dokument, ktorý dal zástancom tejto konšpiračnej teórie šancu svoj prípad obhájiť.

Otázkou je: Bolo pristátei sfalšované? O čo tu teda ide? Čo je na pristáti na Mesiaci, ktoré sledovalo milióny ľudí a po veľa rokov bolo považované za dôkaz ľudského pokroku a ohromných úspechov, také divné, že robí zástancov konšpiračných teórií takých podozrievavých?

Tie snáď najznámejšie otázky, ktoré kedy boli položené zástancami konšpiračných teórií, majú čo dočinenia práve s fotografiami. Prečo vlajka USA vyzerá akoby viala, keď na Mesiaci nie sú vetry? A prečo na nebi nie sú vidieť hviezdy? A to je len začiatok. Prečo dve fotografie, ktoré mali byť zhotovené na dvoch miestach vzdialených míle od seba, vyzerajú, že majú rovnaké pozadie? Aj o tom sa budeme baviť v druhej časti článku. 

Zdroj: NASA | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov