Zaujímavosti

Dievčenský tím inžinierok vymyslel stan pre bezdomovcov na solárny pohon


videní: 1.8K

Úspech si vyžaduje čas, obetu, oddanosť a kus tvrdej práce. Skupina dievčat zo strednej školy mala všetky tieto artribúty a dosiahli svoje. Bývanie pre bezdomovcov sa rozhodli riešiť po svojom.

Keďže pochádzajú z rodín s nízkym príjmom, nemohli im prispieť finančne. A tak sa dievčenskí tím rozhodol uspokojiť potreby bezdomovcov po svojom. Podarilo sa im vytvoriť stan napájaný na solárnu energiu, ktorý sa zmestí do batohu. Na jeho dizajne pracovali celý rok.

Dievčenský tím inžinierok vymyslel stan pre bezdomovcov na solárny pohon

Tím 12 dievčat zo strednej školy v San Fernando uzavrel partnerstvo s organizáciou DIYGirls, ktorá podporuje dievčatá v oblasti vedy, techniky, inžinierstva a matematiky. Usilovne pracovali na vytvorení ľahko prenosného ľahkého stanu s LED a antibakteriálnymi UVC svetlami, ktoré ho dezinfikujú. Samotný stan je vyrobený z odolného a vodeodolného materiálu.

Navyše sa ubezpečili, že si ho môžu patentovať, a že sa nakoniec dostane do rúk tým, ktorí to naozaj potrebujú – bezdomovcom. Dievčatá chceli pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí, počnúc bezdomovcami od San Fernanda až po utečencov, ktorí stratili svoje domovy. Bývalá výkonná a programová riaditeľka a súčasná členka predstavenstva DIYGirls Evelyn Gomez dychtila pomôcť od chvíle, keď sa o projekte dozvedela.

Dievčenský tím inžinierok vymyslel stan pre bezdomovcov na solárny pohon

Keď sa projekt začal, väčšina dievčat sa navzájom nepoznala. Počas projektu sa z nich stali veľké priateľky. Spočiatku záviseli hlavne od Gomezovej, ale postupom času sa stali sebavedomé a nezávislé, pripravené pracovať samé. Keď narazili na problém, hľadali riešenie na stránkach Google a YouTube.

Dievčatá pracovali na projekte šesť dní v týždni, počas zimných a jarných prázdnin bez prestávky. Ich vynález musel podstúpiť prísne záťažové a kvalitatívne testy a ich prvý prototyp zlyhal. Vo výsledku museli začať odznova. Nakoniec dostali grant 10 000 dolárov od MIT, aby mohli svoj vynález predviesť na EurekaFeste, každoročne organizovanom kongrese, ktorý predstavuje prácu mladých vynálezcov.

Dievčenský tím inžinierok vymyslel stan pre bezdomovcov na solárny pohon

Tieto dievčatá videli problém v ich komunite. Ak budeme mať viac mladých žien a viac ľudí z komunít s nízkym príjmom, ktorí sú schopní identifikovať problém v našich komunitách, budeme lepšie vybavení na riešenie týchto problémov, pretože sa nám to tiež môže stať. Strojarina nie je len o matematike a nie je to len o vede a počtoch. Ide o identifikáciu problému a pomoc ľuďom.

 

Zdroj: Healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov