Zaujímavosti

Kresťanská viera ako terč konšpiračných teórií (1. časť)

Kresťanská viera ako terč konšpiračných teórií

videní: 1.2K

Kresťanská viera bola terčom záujmu zástancov konšpiračných teórií tak ako celá katolícka cirkev naprieč celou svojou existenciou. V dobách minulých by títo teoretici boli označení za kacírov a upálení na hranici. V dnešnej trochu osvietenejšej dobe títo ľudia svoje myšlienky zverejňujú na internete alebo ich spisujú do potenciálnych bestsellerov.

Dve z organizácií, ktoré sa zástancom konšpiračných teórií pozdávajú, sú rád Templárov a Svätý grál (o oboch sme v nedávnej minulosti písali samostatné články). Na zopakovanie – Templári boli rádom bojovníkov z radov mníchov. Počas križiackych výprav mali základňu v Jeruzaleme. Verilo sa, že boli neskutočne bohatí a takí mocní, že proti nim kráľ Francúzska Filip IV. viedol vojnové ťaženie. Členovia tohto rádu boli potom zatknutí a mučení, kým sa ku kacírstvu sami nepriznali. Ich vplyv však pokračoval ešte niekoľko rokov, a to obzvlášť v Portugalsku a Škótsku. Postupne však z povedomia ľudí zmizli úplne. Mnoho zástancov konšpiračných teórií však verí, že namiesto toho, aby rád zanikol, sa jeho členovia stiahli do ústrania. Ešte tajomnejší, než boli templárski rytieri, bol Svätý grál, jeden z najväčších mýtov kresťanskej viery. Svätý grál mal byť kalich, do ktorého mala stiecť krv Ježiša Krista počas jeho ukrižovania. Podľa jedného príbehu mal byť kalich uchovávaný Ježišovým priateľom Jozefom z Arimatey, ktorý ho mal odniesť do Francúzska alebo dokonca do Glastonbury v Anglicku. Niektorí veria, že bol uchovávaný v Janove, Valencii alebo Rosslyne v Škótsku. Podľa niektorých svedectiev mohol kalich dokonca padnúť do rúk templárskych rytierov. Či už sa dostal kamkoľvek, stal sa postupom času mýtickým objektom, ktorému boli pripisované nepredstaviteľné magické schopnosti.

Po celé stáročia kolovali príbehy o Svätom gráli a templárskych rytieroch. Novodobý bestseller Holy Blood, Holy Grail (Svätá krv, Svätý grál), ktorý bol vydaný v roku 1982, naznačil, že v pozadí týchto tajomstiev stojí jedno ešte väčšie. Podľa autorov knihy totiž nebol svätý grál žiadnym kalichom. Vraj došlo ku chybe v preklade. Pravým kresťanským pokladom mala byť Svätá krv. Takže tým pravým tajomstvom nemal byť nejaký kalich ale pokrvná línia potomkov Ježišových.

Zdroj: Freepik | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov