Zaujímavosti

Smrť agenta MI6 zahalená tajomstvom: Gareth Williams (3. časť)

Smrť agenta MI6 zahalená tajomstvom: Gareth Williams

videní: 1.6K

Pokračujeme treťou – záverečnou časťou článku s názvom Smrť agenta MI6 zahalená tajomstvom: Gareth Williams. Bola smrť skvelého mladého matematika, ktorý pracoval pre SIS známu aj pod skratkou MI6 nehodou, alebo bol úmyselne odstránený? V rámci tretej časti sa spoločne pozrieme – okrem iného – aj na čerstvé tvrdenia.

Koronerka, bez toho, aby špecifikovala, kto by mohol taký čin spáchať, povedala, že tašku aj s Williamsom do vane musela umiestniť nejaká tretia strana. Pravdepodobne ho potom tiež zamkla. Teda bol zrejme spáchaný trestný čin vraždy. Scotland Yard potom čin vyšetroval ešte rok. Došli však k pôvodnému záveru. Williams bol v čase smrti sám, do tašky sa tiež zavrel sám a zomrel, pretože sa nedokázal dostať von. To priamo protirečilo záverom koronera. Odborníci potom tento záver odsúdili ako extrémne nepravdepodobný.

Boris Karpičkov, ruský dvojitý agent, ktorý zbehol k Britom, povedal, že Williams odhalil informácie, kvôli ktorým musel byť zabitý.

 Netrvalo dlho a na povrch vyšli obvinenia, že Williams mal spolupracovať s NSA na sledovaní toku peňazí prúdiacich z USA do Moskvy. To mala robiť ruská mafia. Neďaleko jeho bytu v Pimlico bolo pár dní pred objavením jeho mŕtveho tela videných niekoľko vozov ruskej ambasády. Deň po nájdení tela sa zistilo, že sa niekto vlámal strešným oknom a manipuloval s dôkazmi.

Bývalý príslušník ruskej KGB Boris Karpičkov potom načrtol ďalší scenár. Podľa neho mal Williams objaviť ruského agenta vnútri GCHQ po tom, čo sa ho neúspešne pokúsili najať ako dvojitého agenta. Vydierali ho a vyhrážali sa mu kvôli jeho súkromnému životu. Následkom bola jeho smrť. To malo byť vykonané rýchloučinkujúcim jeho vstreknutým do ucha. Vykurovanie bolo potom zosilnené, aby sa toxíny v tele rýchlo rozložili a ich stopy zmizli skôr, než bude telo objavené. Tiež sa špekulovalo, že v tom má prsty SIS. Kvôli obavám, že by ich Williams mohol zradiť, ho radšej zabili.

Zdroj: The Line Up | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov