Zaujímavosti

Oklahoma City a bombový útok (3. časť)

Oklahoma City a bombový útok

videní: 875

Pokračujeme treťou časťou článku série článkov s názvom Oklahoma City a bombový útok. Najväčšou dilemou konšpirátorov, bolo to, či McVeigh konal sám, alebo mal komplica. V predchádzajúcej časti sme uviedli, že 10 od seba nezávislých svedkov potvrdilo, že atentátnika, ktorý bol odsúdený na trest smrti, v ten deň videlo s ďalším mužom.

To všetko vysvetľuje, prečo FBI celý rok pátrala po ďalšom páchateľovi. Nevysvetľuje to však, prečo po roku dôkladného, avšak neúspešného pátrania začali presadzovať teóriu, že bol sám. Myšlienka, že McVeigh nekonal sám, nabrala vyššie obrátky po tom, čo ho jeho obhajoba podrobila testu na polygrafe. Prešiel všetkými otázkami týkajúcimi sa jeho zapojenia do útoku. Neprešiel však otázkou, či bol sám, na ktorú odpovedal, že áno.

Dôvodom, prečo FBI nezmenila svoj prístup, nemusí byť zlomyseľná konšpirácia, ale jednoducho to, že sa snažili odsúdiť McVeigha, a ak by do prípadu vstúpil ďalší obžalovaný, mohol by sa celý proces zrútiť. McVeigh by potom totiž mohol jednoducho hodiť všetko vinu na druhého páchateľa. Ak to tak bolo, taktika bola úspešná. McVeigh bol uznaný vinným, ale znamenalo to, že sa v súdnom procese objavilo hneď niekoľko anomálií. Jednou z nich bol fakt, že FBI odmietla povolať akýchkoľvek svedkov, ktorí by dosvedčili jeho pohyb. Povedali by totiž, že ho videli s ďalším mužom. FBI mala podozrenie, že druhý muž zomrel pri výbuchu. To by mohol doložiť jeden nechutný dôkaz: nájdená ľavá noha, ktorej „majiteľ“ nebol nikdy dohľadaný. Patrila noha druhému páchateľovi?
Nech sa stalo už čokoľvek, nikto nedokázal tajomného muža identifikovať. A tak sa verzia, že McVeigh konal samostatne, stala tou verejne uznanou.

Netrvalo dlho a dvaja z McVeighových priateľov Terry Nichols a Michale Fortier, boli zatknutí za to, že poskytovali atentátnikovi útočisko. Michael Fortier, ktorý pomáhal McVeighovi tesne pred útokom, bol aj napriek tomu, že s FBI spolupracoval, odsúdený na 12 rokov odňatia slobody za to, že nevaroval príslušné orgány, že sa chystá útok. O úlohe Terryho Nicholsa sa dočítate – okrem iného – v štvrtej časti článku s názvom Oklahoma City a bombový útok.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov