Zaujímavosti

Oklahoma City a bombový útok (2. časť)

Oklahoma City a bombový útok

videní: 866

Vitajte pri pokračovaní série článkov s názvom Oklahoma City a bombový útok. Bombový útok bol najhorším teroristickým útokom v Amerike pred 11. septembrom 2001. Čo bolo ešte viac nepochopiteľné, bolo to, že ho spáchali Američania. Existuje však množstvo konšpiračných teórií, na ktoré sa v rámci série pozrieme.

Skôr, ako sa však mohol McVeigh dostať k svojmu autu, zhodila ho na zem sila explózie, ktorú spôsobil. Tá rozbíjala okná a triasla budovami okolo neho, zatiaľ čo sa približoval k svojmu únikovému vozidlu, 18 rokov starému Mercury Marquis. McVeigh doň nasadol a najskôr by spravodlivosti unikol, keby ho na diaľnici nezastavili kvôli tomu, že jeho auto nemalo zadnú poznávaciu značku. Keď člen hliadky prezeral automobil, našiel schovanú zbraň. Hliadka ho potom zadržala bez toho, aby tušila, že to je on, kto stojí za explóziou bomby, ktorá zabila 168 ľudí a Ďalších 800 zranila, traumatizovala celé mesto a otriasla celým národom.

Vyšetrovateľom však trvalo len 48 hodín, než prišli na to, že muž zadržaný kvôli chýbajúcej značke je naozaj tým atentátnikom, ktorého hľadali. To však vtedy nebol koniec. FBI údajne hľadala komplica, ktorý mal byť priamo zapojený do bombového útoku. Postupne však táto verzia strácala na dôležitosti a z útoku bol obvinený len dolapený McVeigh. Bol právoplatne odsúdený za vraždu a dostal trest smrti. Dňa 11. júna 2001 mu bola vo väzenskom zariadení v Terre Haute v Indiane podaná smrtiaca injekcia.

Otázka zástancom konšpiračných teórií však ostala nezodpovedaná. Urobil to atentátnik sám alebo mal komplicov? Existuje dosť dôkazov, ktoré naznačujú, že nebol sám. Hneď niekoľko svedkov, ktorí ho v ten deň videli, vypovedalo, že s ním bol ešte jeden muž. Tiež tvrdia, že videli hnedý pickup, ktorý išiel hneď za ním. Podľa iných svedectiev mal McVeigh spolu so svojim komplicom odísť v pickupe tesne pred ôsmou hodinou a potom sa mali vrátiť v žltej dodávke. O 8:45h potom mala dodávka zastaviť pred obchodom, kde si mal McVeigh kúpiť dve Coca Coly a krabičku cigariet aj napriek tomu, že bol nefajčiar. Ďalší svedok povedal, že videl, ako McVeigh nasadal do auta Mercury spoločne s ďalším mužom. Sčítané a podčiarknuté, desať rôznych svedkov videlo toho rána okrem McVeigha aj ďalšieho muža. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov