Zaujímavosti

Oklahoma City a bombový útok: 1. časť

Oklahoma City a bombový útok

videní: 1.1K

Prinášame vám ďalší článok z edície udalostí vo svete, na ktoré existuje množstvo pohľadov, zvlášť tých konšpirátorských, o ktorých sa hovorí, že je na nich niečo pravdy. V rámci štvordielnej série článkov s názvom Oklahoma City a bombový útok, sa pozrieme na sled udalostí, ktoré aj po viac ako 25 rokoch vyvolávajú množstvo otáznikov.

Keď k bombovému útoku dňa 19. apríla 1995 došlo, bol to doposiaľ najväčší teroristický útok, na americkej pôde. Ten bol následne 11. septembra 2001 prehlušený. Vo svojej dobe však boli udalosti v Oklahome veľkým šokom. Zvlášť traumatickým ho urobil fakt, že ho nespáchali cudzinci, či už Rusi, Iračania, alebo akýkoľvek iní nepriatelia Ameriky, ale Američania. Tomu nechcelo mnoho Američanov uveriť, čo je najskôr dôvod, prečo sa zrazu vyrojilo také množstvo konšpiračných teórií. Jednou z domnienok bolo, že to neurobili miestni. Niektoré z týchto teórií môžeme spokojne ignorovať. Pochybnosti o tom, kto vlastne za útokom stojí, však stále pretrvávajú. Konala skupina kamarátov na čele s Timothym McVeighom samostatne, ako bolo povedané pri McVeighovom súdnom procese? Alebo bol McVeigh obyčajným článkom v oveľa väčšom reťazci, v ktorom je zapojený celý gang extrémne pravicových aktivistov?

Čo však nie je terčom pochýb, sú základné fakty. Skoro ráno 19. apríla prišiel McVeigh s prenajatou žltou dodávkou k federálnej budove Alfreda P. Murraya v Oklahoma City. Zaparkoval na mieste vyhradenom pre invalidov pod jasľami. Dodávka v sebe ukrývala obrovskú a ničivú bombu zloženú z dusičnanu amónneho namočeného v nitromethanovom palive. A aby toho nebolo málo, obsahovala aj výbušninu Tovex. To všetko bolo potom napojené rozbuškami. Okolo 8:53h, po tom, ako auto zaparkoval, zapálil poistky a rýchlo šiel k svojmu únikovému autu. Na sebe mal tričko s nápisom „Sic semper tyrannis“, čo boli slová, ktoré vykríkol John Wilkes Booth, keď zabíjal Abrahama Lincolna.

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Oklahoma City a bombový útok.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov