Zaujímavosti

Špiritistická doštička Ouija: 1. časť

Špiritistická doštička Ouija

videní: 1.3K

Ľudia sa už od nepamäti snažia skontaktovať s mŕtvymi osobami. Odkedy si človek uvedomuje nevyhnutnosť konca svojej existencie, objavujú sa rôzne teórie o zmŕtvyvstaní, nesmrteľnosti či o kontakte so záhrobím prakticky vo všetkých spoločenských systémoch a vo všetkých obdobiach dejín ľudstva.

Keďže nejestvujú preukázateľné  dôkazy o posmrtnom bytí, presvedčenie o existencii posmrtného života sa zakladá na náboženskej viere a náboženských kultoch, na svedectvách osôb, ktoré sa vrátili zo záhrobia, alebo na údajných kontaktoch so zomrelými osobami. Naozaj sa všetko končí smrťou? Prestávame smrťou skutočne existovať? Existuje hmota, duch alebo duša, ktorá pretrvá a prežije fyzickú smrť? V 19. storočí sa na tento účel objavila vyhľadávaná, ale zároveň aj kontroverzná špiritistická doštička ouija. V dvojdielnom článku sa pozrieme na celú problematiku trochu bližšie.

Už v období antiky ľudia verili na komunikáciu s mŕtvymi či s duchmi. V starovekom Grécku sa tradovala povera o mieste nazývanom Hádes, v ktorom mali prebývať duše zo záhrobia. Gréci boli presvedčení, že pomocou istých magických rituálov sa môžu skontaktovať so svojimi mŕtvymi predkami. Aj Homér vo svojom epose Odysea opisuje, ako sa Odyseus vďaka magickému rituálu čarodejnice Kirké skontaktuje s duchom svojho otca a jeho spoločníkmi, ktorí zomreli v Tróji.

Takto sa zistilo že filozof a matematik Pytagoras zo Samu v roku 540 pred našim letopočtom vynašiel zariadenie, improvizovanú tabuľku s kolesami, ktorá pri pohybe vysielala správy, ktoré sa učenec spolu so svojim žiakom Filolaom pokúšali interpretovať. Niekoľko storočí predtým sa Byzantský historik Ammianus Marcellinus zmienil o kyvadielku a doštičke, na ktorej bola vyrytá abeceda. Tieto pomôcky sa používali na magické rituály, pomocou ktorých sa prinášali správy z podsvetia. Tak isto aj starovekí Egypťania mali svoj nástroj na komunikáciu s mŕtvymi. Tvoril ho kamenný prstenec, ktorý visel nad tabuľkou s vyrytými symbolmi, vďaka ktorým mŕtvi vyslovovali svoje posolstvá. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Špiritistická doštička Ouija.

Zdroj: Amazon | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov