Zaujímavosti

Kvôli hniezdu bocianov zastavili výrobu piva, dedina bola na suchu

Kvôli hniezdu bocianov zastavili výrobu piva, dedina bola na suchu

videní: 1.3K

Pivovar v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko bol nútený pozastaviť výrobu piva, pretože sa na jednom z jeho komínov uhniezdila rodina bocianov.

Veľké množstvo bocianov každoročne priťahuje davy turistov do stredo-franského Uehlfeldu. V regióne je známa ako dedina bocianov. Ale tento rok si pár bocianov vybral na svoje hniezdo trošku nešťastné miesto – komín pivovaru.

Štátna asociácia na ochranu vtákov v súčasnosti eviduje 34 bocianích hniezd len Uehlfelde, meste s 300 obyvateľmi. Mestečko z veľkého množstva bocianov profituje každý rok. Túto jar sa ale párik bocianov rozhodol postaviť hniezdo na celkom tradičnom mieste – na komíne, ktorí ale patrí pivovaru. Aj keď by ho chcel majiteľ objektu premiestniť a obnoviť prevádzku, nemôže. Bociany sú totižto v Nemecku chránené.

Kvôli hniezdu bocianov zastavili výrobu piva, dedina bola na suchu

On aj jeho spolupracovníci mali v pláne najskôr počkať, kým bude hniezdo hotové a následne ho z komína preniesť na iné miesto. Plány im však zhatila pandémia koronavírusu, pre ktorú Nemecko práve v tom čase prijalo prísne obmedzenia pohybu ľudí. Na špecialistov, ktorých pomoc bola pri zaobchádzaní s hniezdom nevyhnutná, keďže sa v ňom medzičasom vyliahli mladé bociany, tak museli čakať dlhé mesiace.

Kvôli hniezdu bocianov zastavili výrobu piva, dedina bola na suchu

Uehlfeld sa nachádza v údolí Aisch. Pravdepodobne bol založený v 6. storočí, keď sa Francúzsko rozširovalo na východ. Táto dedinka sa teší takej návšteve bocianov, že si ako turista môžeš pozrieť zblízka ich každodenný život. Pri rybníku sa totižto nachádza náučný chodník bocianov. Dokonca je na tejto pozorovacej trase drevená rozhľadňa, ktorí vyzerá podobne ako veľké bocianie hniezda. Tu si môžeš oddýchnuť a sledovať vtáctvo z vyššej prespektívy.

Kvôli hniezdu bocianov zastavili výrobu piva, dedina bola na suchu

Bocian biely je najznámejším vtáčím druhom žijúcim v blízkosti ľudí. Svoje objemné hniezda stavajú bociany na komínoch, budovách a stĺpoch elektrických vedení v osídlenej krajine. Bociany žijú v našich dedinách a mestách už viac ako 150 rokov. Patria medzi typické sťahovavé vtáky. Zimoviská sa nachádzajú v subsaharskej Afrike. Hniezdenie bocianov začína v apríli. Bociany vychovajú v priemere 2 až 4, zriedkavejšie 1, 5 či 6 mláďat. Hniezda si stavajú na komínoch, strechách budov, elektrických stĺpoch a dnes už zriedkavo aj na stromoch. Hniezdo využívajú dlhé roky a tak sa z neho stáva objemná stavba. Mláďatá sa liahnu od polovice mája. Hniezdo opúšťajú koncom júla a začiatkom augusta, kedy sa hneď vydávajú na migráciu.

 

Zdroj: Rosenheimtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov