Zaujímavosti

Brazílska žaba je prvým známym obojživelníkom, ktorý žije v háreme


videní: 1.3K

Jeden druh žaby z brazílskeho dažďového pralesa sa stal prvým obojživelníkom, ktorý žije v háreme. V tomto trojuholníku sa o jedného samca starajú dve samičky, ktoré sú mu lojálne.

Takzvaná polygamia je považovaná za najbežnejší systém párenia u zvierat. Predtým tak žili ryby, plazy, cicavce, vtáky a dokonca aj niektoré bezstavovce. Systémy párenia zvierat, alebo život v háreme, existujú na kontinuu medzi polygamiou, ktorá je spojená so skorším vývojovým štádiom – a monogamiou, ktorá vzniká, keď mladý druh potrebuje intenzívnu rodičovskú “starostlivosť”. Polygamia v zvieracej ríši má tendenciu vyskytovať sa v skupinách, kde sú samci nútení súťažiť o samičky medzi sebou navzájom. Inokedy zasa takýmto spôsobom bojujú o prežitie kvôli nevyrovnaným environmentálnym zdrojom, ako je voda a jedlo.

Brazílska žaba je prvým známym obojživelníkom, ktorý žije v háreme

De Sa bol prvým autorom príspevku, ktorý sa objavil v Science Advances. Štúdia ukazuje, že polygamia sa vyskytuje u všetkých štvornohých zvierat. De sa a kolegovia sa rozhodli preskúmať, či Thoropa taophora , druh žaby žijúci v brazílskom dažďovom pralese, o ktorom je známe, že je polygamný v oblastiach hojnosti, by mohol za vhodných okolností vykazovať polygamiu. Tieto žaby uprednostňujú život na skalách a majú červenohnedé sfarbenie, ktoré im pomáha splynúť so svojim okolím. Samce majú dlhé pazúre, ktoré sú pripevnené k ich palcom a využívajú ich v boji.

S obojživelníkom v háreme na dlhú dobu

Tím zistil, že samce si strážili iba dve samice – väčšinou jedna dominantná, ale nie zakaždým. Dominancia v žabom svete znamená, že k páreniu nevyzýva iba samec, ale aj samica svojimi vlastnými vokalizáciami. Za normálnych okolností by samec väčšinu času prenasledoval svoju budúcu partnerku, aby ju zastavil, ale v tomto prípade by sa s ňou okamžite spáril a tým by vytvorili nové vajíčka nesúce jej gény.

Brazílska žaba je prvým známym obojživelníkom, ktorý žije v háreme

Tím potvrdil, že študovaním genetického materiálu z takejto trojky vzídu žubrienky, ktoré sú si všetky nevlastnými súrodencami. Takže majú všetky genetiku otca, ale súčasne aj dvoch matiek. Prítomnosť oveľa starších žiab od rovnakých rodičov potvrdila, že tieto vzťahy sú dlhodobého charakteru. Zdá sa, že takýto vzťah má výhody pre obe pohlavia.

 

Zdroj: ScienceAlert topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov