Zaujímavosti

Vedci tvrdia, že súbory PDF sú nevhodné pre ľudskú spotrebu


videní: 1.2K

Toto nie je nevyhnutne správa pre každého, kto používa smartphone, ale nie všetci súhlasia. Majú na nás súbory PDF vôbec nejaký vplyv?

Každý, komu do mobilu alebo tabletu prišla niekedy príloha, si ju musel otvoriť v PDF súbore. Jakob Nielsen, spoluzakladateľ výskumnej a poradenskej spoločnosti Nielsen Norman Group, ktorá študuje užívateľské skúsenosti, skúma nedostatky týchto zložiek už 20 rokov a posledné hodnotenie, ktorého je spoluautorom hovorí, že súbory PDF nie sú vhodné pre ľudskú spotrebu.

Vedci tvrdia, že súbory PDF sú nevhodné pre ľudskú spotrebu

V článku, ktorý tento týždeň uverejnil spolu so špecialistkou na používateľské skúsenosti Annou Kaleyovou, je uvedených niekoľko dôvodov, prečo sú súbory PDF pri používaní na online čítanie problematické. Medzi uvedené problémy týkajúce sa použiteľnosti patrí nepríjemný užívateľský zážitok, pomalé načítanie, zbytočný obsah, nenavštíviteľné masy obsahu a skutočnosť, že súbory PDF sú dimenzované na papier a nie na obrazovky. Plus, že si ich musíme stále približovať slovko po slovku a otvárajú sa vždy v novom okne.

Formát je určený a optimalizovaný pre tlač. Je prirodzene neprístupný, nepríjemný na čítanie a nájsť niečo online je takmer nemožné. V článku sa píše, že náš postoj k tejto téme nezmenil ani čas, ani zmeny v správaní používateľov. Aj po 20 rokoch sú súbory PDF stále na ľudskú spotrebu v digitálnom priestore nevhodné. Je to názor, ktorý Nielsen zastával od roku 1996, keď o tejto téme písal prvýkrát. Jeho názor ale nezdieľa každý.

Vedci tvrdia, že súbory PDF sú nevhodné pre ľudskú spotrebu

„Nielsen má pravdu v jednej veci – ľudia častejšie používajú PDF, aj keď v ideálnom prípade používajú radšej formát HTML,“ povedal Duff Johnson, generálny riaditeľ Asociácie PDF. „V skutočnosti nejde o problém s formátom PDF, iba o forme vytvorenia PDF a jeho spoľahlivosti na rozdiel od dostupných alternatív.“ Súbor PDF podľa jeho vyjadrenia nie je problém. „Formát obsahuje množstvo funkcií, ktoré riešia obavy spoločnosti Nielsen, a to už takmer 20 rokov. Tieto funkcie vyžadujú aplikácie, ktoré ich podporujú. Príchod prehliadačov (ako bežných prehliadačov PDF) tento vývoj na istý čas spomalil, ale to sa rýchlo mení,“ uviedol Johnson.

 

Zdroj: vicetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov