Zaujímavosti

Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer (4. časť)

Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer (1. časť)

videní: 885

Vitajte pri záverečnej časti nášho štvordielneho článku s názvom Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer. Poďme rovno na vec.

Eichengrun sa našťastie nevzdal. Obišiel Dresera a novú zlúčeninu – potom ako ju vyskúšal na sebe – tajne poslal na klinické skúšanie do Berlína. To dopadlo nad očakávania čo následne potvrdili aj dve ďalšie nezávislé štúdie. Dreser ju v septembri 1898 musel schváliť.

A tak spoločnosť Bayer uviedla na trh nový liek. Cisársky patentový úrad ho zaregistroval presne 8. marca v roku 1899. Nazvali ho Aspirín. Kto ho však v skutočnosti vymyslel?

Hneď po schválení aspirínu dostal Henrich Dreser za úlohu publikovať vlastnosti nového lieku vo vedeckom časopise. Prvé informácie uzreli svetlo sveta verejnosti už v roku 1899. Ako autora však uviedol len seba samého. Prečo? Bol to truc za to, že bol k lieku dotlačený? V texte nebol ani raz spomenutý ani Hoffmann a ani Eichengrun. A ani o tom, ako bol liek vyvinutý. Spoluúčasť ostatných chemikov bola na dlhý dlhý čas neznáma. Účasť Hoffmanna sa spomína až v roku 1933. Uviedol sa sám ako autor. Prvú podrobnú správu napísal až o päťdesiat rokov neskôr druhý z chemikov – Arthur Eichengrun. Tvrdil, že celý nápad je jeho a Hoffmann ho len prakticky zrealizoval ako jeho predstavu. Oficiálnym autorom Aspirínu však aj naďalej – podľa webovej stránky Bayeru aj dodnes ostáva práve Felix Hoffmann. Faktom však ostáva, že Eichengrun ako prvý prišiel s nápadom acetylácie kyseliny salicyovej, Hoffmann ako prvý držal ako dôkaz v ruke hotový produkt a Dreser bol prvý, kto aspirín opísal.

Aspirín je jeden z prvých liekov, ktorého vývoj je výsledkom tímovej práce. V úvode sme spomínali, že Felix Hoffmann sa venoval aj inej látke, ako bol aspirín. A tak spoločnosť Bayer v rovnakom čase prišla s dvomi „zázračnými liekmi“. S liekom na zníženie teploty a tlmenie bolesti – Aspirinom, a s liekom proti kašľu a pľúcnym ťažkostiam, ktorý nazvali heroín. Dnes už vieme, že nielen aspirín ale i heroín veľmi výrazne ovplyvnili ľudstvo. Šepkalo sa, že sám Hoffmann bol od heroínu závislý.

Zdroj: topdesat | Wiki

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov