Zaujímavosti

Jeden z najvyhľadávanejších iluzionistov Cagliostro (2. časť)

Cagliostro

videní: 1.3K

Prinášame pokračovanie článku o živote zaujímavej osobnosti dejín iluzionistov, konkrétne 18. storočia. Osobnosť Guiseppeho Balsama – Cagliostra inšpiruje priaznivcov okultných vied od dnešných čias. V rámci druhej časti článku sa spoločne pozrieme – okrem iného – aj na to, ako sa z podvodníka z Palerma stal majster a symbol iluzionistov Európy.

Po tom, ako musel opustiť Neapol, zakotvil v hlavnom meste Talianska. Vo večnom meste ešte viac rozšíril repertoár svojich lží, medzi nimi aj klamstvo o „vodičke večnej mladosti“, ale hoci mal už 20 rokov, stále bol iba bezvýznamným podvodníkom. V tomto období spoznal aj mladučkú krásku menom Lorenza Feliciani, s ktorou sa oženil. Jeho mladá a krásna manželka bola nielen bezohľadná ako on, ale ešte o niečo ambicióznejšia. Táto dedinčanka presvedčila manžela, aby okrášlil svoje meno šľachtickým titulom. Tak sa prešibanec Guiseppe Balsamo narodil druhýkrát, teraz ako Alessandro, gróf di Cagliostro. Nuž a ako sa na manželku grófa patrilo, Lorenza sa tiež zbavila svojho pôvodného mena a stala sa z nej Serafina. Naostatok ešte vymenila svoj a manželov šatník za urodzenejší. Prvým miestom, kde falošný gróf začal pôsobiť a predvádzať svoje triky medzi ľuďmi z vyššej spoločnosti, bol Madrid. Potom aj aristokrati z Londýna, Rouenu a Paríža podľahli vnadám božskej Serafiny a trikom grófa di Cagliostro. Podmanili si veľkomestá a nahromadili majetok. Cagliostro však pod hrozbou uväznenia opäť musel svoju kariéru iluzionistu a podvodníka obrátiť iným smerom.

S pomocou Serafiny Cagliostro preskúmal možnosti v kruhoch okultizmu a alchýmie. Po istom čase prišiel k záveru, že existuje množstvo rôznych slobodomurárskych lóží, a tak sa objavil v ich spoločnosti ako Veľký Kopt Ázie a Afriky. Tvrdil o sebe, že je synom zvrhnutého kráľa a vychovával ho kalif z Mekky, ktorý ho zasvätil do tajov islamu, mazdaizmu a hinduizmu. Okolo roku 1770, po tom, ako istý čas trávil v jednej slobodomurárskej lóži, založil vlastnú lóžu v rámci egyptských slobodomurárskych lóží. Vytvoril pre ňu vlastné pravidlá a prísnu pyramídovú hierarchiu. Nič dovtedy mu neprinášalo výnosy takých rozmerov, ako tento „biznis“.

Zdroj: topdesat siciliafan

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov