Zaujímavosti

Sloní muž: Znetvorenie ako nočná mora – 2. časť

sloní muž

videní: 1.3K

V rámci prvej časti článku Znetvorenie ako nočná mora sme sa pozreli na príbeh hrôzostrašného znetvorenia Josepha Merricka, o ktorom filmový režisér David Lynch natočil snímku s názvom Sloní muž. Taktiež sme sa pozreli do staroveku, kde znetvorení ľudia budili tak hrôzu, ako aj údiv, či dokonca boli považovaní za stvorenia bohov. V minulosti – predovšetkým v staroveku – sa množstvo povier zakladalo na nevedomosti, fantázii, či strachu. Okrem iných aj Marko Polo tvrdil, že akúsi z príšer na svojich cestách naprieč svetom spozoroval. Je tu stále však aj možnosť, že niektoré z monštier boli skutočné. Poďme spoločne na druhú časť článku.

Niektorí španielski letopisci z obdobia dobývania Ameriky rozprávajú o tom, že videli ženy s vtáčimi nohami a na niektorých stredovekých ruinách sú zobrazené ženy bez hlavy. Doktor Frederick Treves, ktorý zabránil, aby sa z Josepha Merricka stala len jarmočná atrakcia a staral sa o neho od roku 1886, sa obmedzil len na strohý opis Josephových fyzických vlastností. Napriek odporu, ktorý jeho znetvorenia a výrastky na koži vzbudzovali či mohli vyvolať, bol Joseph Merrick aj bytosťou, ktorá dokázala vyvolať nehu v človeku, ktorý sa o neho staral. Jeho citlivá duša ľudí dojímala, a ak im už jeho prítomnosť nebola príjemná, bola aspoň znesiteľná pre tých, ktorí boli schopní vidieť aj niečo viac, ako jeho výraznú fyzickú škaredosť.

V roku 1933 francúszky lekár, ktorého volali jednoducho doktor Therre, vydal brožúru, v ktorej píše o acefalovi, teda o ľudskom tvorovi bez hlavy. Therreho brožúra sa nazýva Bezhlavý tvor s opičími črtami z nemocnice vo Vichy. Informuje v nej o pôrode zvláštneho tvora zo 6. januára 1897. v ten deň nedospelé dievča porodilo hermafrodického tvora s lebkou, ktorá sa končila nad veľkými okrúhlymi očami a ktorej chýbal mozog. Tvor, ktorý prežil ledva niekoľko minút, mal dlhé končatiny a trup podobný opici. Najprv sa domnievali, že sa jedná o prípad acefálie, opičie črty však prinútili doktora uvažovať nad zoofíliou.

Zdroj: topdesat | googleusercontent

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov