Zaujímavosti

Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer (1. časť)

Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer (1. časť)

videní: 1.4K

Prinášame vám ďalší zaujímavý štvordielny článok. V rámci jednotlivých častí sa pozrieme na troch pánov, ktorých práca znamenala dieru do sveta. Predtým, ako sa pozrieme hlbšie do deja je potrebné, aby sme vám priblížili okolnosti daného obdobia. Začneme trochu zo širšia, avšak koniec bude stáť za to. Máte naše slovo.

V pondelok 26. augusta 1856 pridelil britský patentový úrad 18-ročnému tínedžerovi W. Henrymu Perkinovi patent na výrobu purpurového farbiva s názvom mauveín. Purpur, farba mocných, slávnych a bohatých, priniesol bohatstvo a slávu aj Perkinovi. Chemická výroba mauveínu však mala oveľa ďalekosiahlejšie následky, než boli peniaze a sláva pre jedného človeka. Perkinov mauveín naštartoval rozvoj chemickej výroby farbív. Tá potom formovala chemický priemysel počas celých nasledujúcich päťdesiatich rokov. Priemysel farbív sa tak stal nielen hlavnou oblasťou chemického priemyslu, ale aj veľmi výnosným biznisom. V druhej polovici 19. storočia preto vznikajú spoločnosti na výrobu farieb ako huby po daždi. Mnohé z nich už dávno zanikli, iné však vydržali dodnes. Medzi tú druhú skupinu patrí spoločnosť Friedrich Bayer & comp. s dátumom vzniku 1. augusta 1863.

Štvordielny článok o aspiríne sme Vám priniesli v nedávnej minulosti. Od vŕbovej kôry sme sa posunuli v tom čase už trošku ďalej. V tom čase už bolo možné pripraviť kyselinu salicyovú chemicky pomerne jednoducho a vo veľkom množstve, očakávalo sa, že sa rýchlo rozšíri. Opak bol však pravdou. Jej použitiu bránila jedná veľká nevýhoda. Kyselina salicyová je veľmi nepríjemná, až agresívne pôsobí na tráviaci trakt. Dôkazom – okrem iného – je aj skutočnosť, že sa dodnes používa na odstraňovanie bradavíc. Bola teda vytýčená nová úloha: nájsť zlúčeninu, ktorá má zároveň dve vlastnosti – je menej agresívna voči zažívaniu a v organizme sa rozkladať na účinnú kyselinu salicyovú.

A presne tu začína slávna história spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer & comp. Pokračujeme v druhej časti článku Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer.

Zdroj: topdesat | Wiki

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov