Zaujímavosti

Jeden z najvyhľadávanejších iluzionistov Cagliostro (1. časť)

Cagliostro

videní: 1.3K

Giuseppe Balsamo, gróf di Cagliostro, bol v 18. storočí jedným z najvyhľadávanejších iluzionistov európskych kráľovských dvorov. Ibaže podvody zatočili aj so samotným podvodníkom a napokon po ňom zostalo len množstvo záhad, o ktorých si povieme v dvojdielnej sérii článku Jeden z najvyhľadávanejších iluzionistov Cagliostro.

Podľa svedectiev súčasníkov bol gróf Cagliostro „muž nižšieho vzrastu, pri tele, olivovej pleti, s krátkym krkom a guľatou tvárou, z ktorej vystupovali veľké oči a široký, nahor vystrčený nos. Mal výzor a rekvizity šarlatána a len čo prišiel na nejaký večierok, spôsobil tam rozruch, hlavne medzi dámami.“ Gróf di Cagliostro žil na hrane, podvodnícky, a zomrel pomätený vo väzení. Ešte predtým však uskutočnil množstvo výskumov, ktoré sú dodnes medzi ezoterikmi veľmi cenené. Dve storočia po jeho smrti sa ešte množstvo priaznivcov okultných vied pýta, kto bol tento záhadný muž, ktorý založil egyptské slobodomurárstvo a vytvoril pravidlá jeho obradoslovia.

Keď sa pozrieme na krátky exkurz do života Guiseppeho Balsama, zistíme, že sa narodil v roku 1743 v sicílskom meste Palermo. Syn dobrého obchodníka už od detstva prejavoval náklonnosť ku klamstvu a zločinu. Po tom, ako ho ako dvanásťročného vylúčili zo seminára pre drobné krádeže, dostal sa do služby u lekárnika v Kláštore Božieho Milosrdenstva. Tam prejavil veľký záujem o lekárnické postupy, znova ho však vylúčili, keď v jednej modlitbe mená svätíc za mená prostitútok, s ktorými sa stretávali mnísi. Ešte neplnoletý Guiseppe Balsamo teda odchádza z Palerma aj z rodného domu do Neapola. Dá sa povedať, že práve v tomto meste začal kariéru podfukára, najskôr ako portrétista turistov, falšovateľ obrazov a preukazov totožnosti, kupliar a kúzelník. Pre chybu, ktorej sa dopustil práve ako kúzelník, musel urýchlene opustiť Neapol a usadil sa v Ríme. Tu niekde začína strhujúci príbeh jedného z najvyhľadávanejších iluzionistov nielen svojej doby. Pokračovanie života Cagliostra vám prinášame v druhej časti článku s názvom Jeden z najvyhľadávanejších iluzionistov Cagliostro.

Zdroj: topdesat | siciliafan

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov