Zaujímavosti

Sloní muž: Znetvorenie ako nočná mora – 1. časť

sloní muž

videní: 1.7K

Už od čias staroveku sa v ľudských dejinách objavujú tvory, ktorých výzor akoby popieral ich ľudskú podstatu. Nazývajú ich monštrami, a hoci im v minulosti pripisovali božský pôvod, v súčasnosti sa už vie, že sú len dôsledkom vážnych genetických a chorobných mutácií. V rámci dvojdielneho článku sa spoločne pozrieme na znetvorenie Josepha Merricka, ktorého príbeh bol dokonca sfilmovaný režisérom Davidom Lynchom, ktorého názov znel Sloní muž.

Joseph Merrick je azda najznámejším prípadom ľudského monštra. Výnimočný osud tohto muža, ktorý sa narodil v anglickom Leicesteri a trpel vážnym degeneratívnym ochorením, poznal azda celý svet. V roku 1980 o ňom filmový režisér David Lynch nakrútil film s názvom Sloní muž. Lynch preniesol prípad Josepha Merricka na filmové plátno s neobyčajným citom, pričom sa úspešne vyvaroval túžby po senzácii či melodráme. K triezvemu zobrazeniu prispelo aj čiernobiele zhotovenie filmu pod taktovkou kameramana Freddieho Francisa.

V mytológii všetkých veľkých kultúr sa bežne vyskytujú bytosti s ľudskými a zvieracími črtami. Napríklad kentaurus, ktorý je napoly kôň a napoly človek, minotaurus, ktorého ľudskému telu kraľuje býčia hlava, sfinga, ktorej levie telo má ľudskú hlavu, či satyr, zobrazovaný obyčajne s ľudskou hlavou, ale telom barana, či množstvo iných tvorov. Obyvatelia Mezopotámie, starovekí Gréci či Rimania videli v zdeformovaných mužoch a ženách božské bytosti, ktoré rovnako vzbudzovali strach i zbožnosť.

Stredovek v Európe bol bohatý na monštrá a okrem obľúbených bestiárov existuje aj mnoho príbehov, okrem iných aj príbeh Marca Pola, ktoré rozprávajú o bájnych bytostiach. Je možné, že väčšina z nich bola predovšetkým výplodom fantázie, strachu vychádzajúceho z poverčivosti či prostej nevedomosti, ale nevylučuje sa ani možnosť, že niektoré z tých tvorov, ktoré živili fantáziu človeka, napoly ľudia, napoly zvieratá alebo bytosti s hrôzostrašnými znetvoreniami, skutočne existovali. A práve na nich sa pozrieme v rámci druhej časti článku Znetvorenie ako nočná mora.

Zdroj: topdesat | googleusercontent

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov