Zaujímavosti

Železná maska: Nevyriešiteľná záhada? 2. časť

Železná maska: Nevyriešiteľná záhada?

videní: 2.2K

Počas panovania kráľa Slnko bol v Bastile záhadný väzeň, ktorý mal tvár ukrytú pod maskou a nikto ju nikdy nevidel. Nikto ho ani nevolal po mene. Jeho a identita a dôvod, pre ktorý sa tam dostal, naďalej zostávajú záhadou. Napriek tomu je pár vecí omnoho jasnejších. Pozrime sa na ne spoločne v rámci článku železná maska.

Pokračujeme druhou časťou článku o záhadnom mužovi, ktorý bol so železnou maskou uväznený v Bastile. Po Voltairových príbehoch, ktoré sa napočúval ako často väznený odporca režimu v Bastile, sa muža bez mena chytil aj autor svetoznámeho románu Traja mušketieri – Alexander Dumas. Presne to bol pevný základ pre vznik množstva legiend.

V roku 1665 bol bývalý kráľovský mušketier a dôverník ministra Louvoisa, zvaný Benigno de Saint-Mars, poverený spravovaním alpského väzenia Pignerol. Nachádzalo sa v ňom v tom čase niekoľko známych odsúdencov. Medzi inými aj Fouquet, bývalý minister financií, odsúdený za niečo, čo sa na Slovensku ešte žiadnemu ministrovi nestalo, a to za korupciu na doživotie. Zomrel v roku 1680 a vojvoda Lazun, kráľovský maršál, odsúdený za ľúbostné intrigy, ktorého oslobodili v roku 1681. V Pignerole bol väznený aj mních šarlatán, ktorý o sebe tvrdil, že objavil kameň mudrcov a bol obvinený, že zviedol niekoľko panien z vyššej spoločnosti. Ďalej tam bol dôstojník zvaný Dubreuil, odsúdený za špionáž, potom muž menom Matthioli, synovec vojvodu Mantua, ktorý sa pokúsil podviesť kráša, a napokon aj La Riviere, Fouquetov lokaj, a mladý dvoran Eustaquio Dauger.

Medzi týmito menami sa však nachádzal aj záhadný odsúdenec. V roku 1691 bol Saint Mars preložený do pevnosti Exilles a so sebou si zobral dvoch väzňov. O šesť rokov neskôr Saint Marsa vymenovali za guvernéra ostrova Margarita a na rozdiel od cesty do Cannes ho na ostrov sprevádzal len jeden z dvoch záhadných väzňov. Podľa všetkého to nemohol byť nik iný, ako Eustaquio Dauger – muž so železnou maskou.

Otázky o príčinach prehnaných opatrení, ktoré sa zaviedli, aby udržali v tajnosti Daugerovu totožnosť, a dohady, ktoré tieto opatrenia vyvolali, zostali celkom neobjasnené. Moderné výskumné genetické metódy po zmapovaní života Daugera preukázali, že ho nič nespájalo s Ľudovítom XIV. či jeho príbuzenstvom. To len podnietilo dohady a núti nás to predpokladať, že samotná tvár nešťastného väzňa či väzenkyne bola tvárou pravdy.

Zdroj: LiveScience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov