Zaujímavosti

Jules Verne: Spisovateľ, ktorý prekonal svoju dobu. 2. časť

Jules Verne: Spisovateľ, ktorý prekonal svoju dobu

videní: 1.4K

O francúzskom spisovateľovi menom Jules Verne ste už zrejme počuli. Je to velikán, ktorý sa považuje za zakladateľa moderného vedecko-fantastického románu. Okrem toho bol však aj veľkým vizionárom. Bol členok sekty nazývanej Hmla, známej aj pod označením Spoločnosť anjelov. Tu niekde sa skončila prvá časť nášho článku. Pokračujeme jej druhou a zároveň poslednou časťou.

Zmienky o sekte prezývanej Spoločnosť Anjelov sa objavujú aj v niektorých románoch Julesa Verna, napríklad v Tajomnom hrade v Karpatoch, Ceste do stredu zeme, v ktorých tento velikán francúzskej národnosti opisuje založenie literárnej spoločnosti v roku 1818, ktorá je akoby alegóriou na Hmlu. Ďalší odkaz môžeme nájsť v diele Cesta okolo sveta za 80 dní, zašifrovaný v priezvisku protagonistu Philéasa Fogga, čo v preklade znamená hmla.

V jednom z najznámejších Vernovych románov Cesta na mesiac je opísané miesto, odkiaľ posádka vyráža na expedíciu, ktorá sa nachádza presne na mieste dnešnej raketovej základne Mys Canaveral. Raketa vystrelená kanónom na Mesiac má navlas rovnaké rozmery a hmotnosť ako Apolo 11 a viditeľná je cez obrovský teleskop zo Skalnatých hôr.  Okrem toho, keď raketa pristála na Zemi, spadla do oblasti Tichého oceána, iba 4 kilometre od miesta, kde pristála na mori vesmírna loď Apolo. Verne neponúkol len množstvo vedeckých vízií, ale predpovedal aj budúce historické udalosti, napríklad nastolenie totalitných režimov v Európe. V románe Oceľové mesto, v ktorom sú ľudia len čísla bez vlastnej identity a musia žiť v diktátorskom štáte. Hlavný hrdina Herr Schulze sa neuveriteľne podobá na Adolfa Hitlera, autoritatívneho germanofila, ktorý uznával existenciu len jeden nemeckej rasy a chcel dobyť svet.

Niekoľko desaťročí pred vynájdením elektriny, ktorá poháňala ponorku, elektrických zbraní, skafandrov atď. sa tieto vedecké výdobytky objavili v diele Dvadsaťtisíc míľ pod morom. Jules Verne predpovedal aj svetovú internetovú sieť. O tomto impozantnom autorovi by sme mohli písať a písať. Len málo ľudí dokáže s takou presnosťou vizionársky doslova predpovedať budúcnosť.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov