Zaujímavosti

Drony vysadia tento mesiac 40 000 stromov, cieľ je miliarda


videní: 2.2K

Kedy sme začali ignorovať význam stromov? Odlesňovanie je jednou z hlavných príčin mnohých problémov v našom životnom prostredí, keďže stromy sú našou základnou obrannou líniou proti globálnemu otepľovaniu, pretože absorbujú a ukladajú oxid uhličitý.

Presne preto kanadský startup Flash Forest dúfa v revolúciu v procese zalesňovania a stanovil si vznešený cieľ – do roku 2028 vysadiť miliardu stromov! Spoločnosť na opätované zalesňovanie používa drony a modifikuje ich tak, aby vypúšťali klíčiace semená do pôdy. Kombinácia technológie, softvéru a ekologickej vedy by mohla prekonať tradičnú snahu o výsadbu stromov a urýchliť globálne úsilie o zalesňovanie.

Drony vysadia tento mesiac 40 000 stromov, cieľ je miliarda

Flash Forest dúfa, že zníži emisie uhlíka dosť na to, aby mal významný a merateľný vplyv na zmenu podnebia v nasledujúcom desaťročí. Spoločnosť má v úmysle použiť svoju novú technológiu na nájdenie najlepších výsadbových plôch na ohňom spálenej pôde severne od Toronta. Potom pomocou pneumatického prístroja pripojeného k dronu vypustia do zeme špeciálne navrhnuté semená.

Iba tento mesiac majú v pláne vysadiť viac ako 40 000 stromov a koncom tohto roka zasa vysadiť na Havaji až 300 000 stromov. Proces zalesňovania je nákladná práca, na čas aj na peniaze. Len pre porovnanie, človek môže denne posadiť ručne 1500 semien, zatiaľ čo drony môžu v súčasnosti vysádzať 10 000 až 20 000 stromov denne. Flash Forest verí, že nakoniec sa toto číslo posunie na 100 000 denne, a obrovským plusom je, že je to omnoho lacnejšie.

Drony vysadia tento mesiac 40 000 stromov, cieľ je miliarda

Spoluzakladateľ a vedúci stratégie Flash Forest Angelique Ahlstrom poznamenal, že existuje veľa rôznych pokusov o vyriešenie zalesňovania, ale stále zlyhávajú a každý rok ich strata dosahuje 7 miliárd stromov. Vysvetľuje, že proti odlesňovaniu nemôžeme bojovať len výsadbou stromov, ale ich systém určite prispeje k jeho zmierneniu. Drony sa navyše dostanú aj do zložitejšieho terénu aj odľahlých oblastí, ktoré sú pre ľudských pestovateľov náročné. Každá výsadba by pri tom mala pozostávať zo 4 alebo prípadne z 8 druhov rastlín.

Drony vysadia tento mesiac 40 000 stromov, cieľ je miliarda

Drony vysadia tento mesiac 40 000 stromov, cieľ je miliarda

Slovensko a jeho lesy, žiaľ, nie sú výnimkou. Odlesňovanie sa na Slovensku v posledných rokoch zhoršilo. Európska únia nedávno začala oficiálne konanie proti Slovensku za zmenu prístupu k neudržateľnej ťažbe a ochrane našich lesov. Na obrázkoch vyššie môžeš vidieť rozdiel pred a po výrube lesov v Nízkych Tatrách medzi rokmi 2006 a 20018.  Za posledných 15 rokov v Nízkych Tatrách zmizlo už viac ako 7000 hektárov lesov. Smutné, však?

 

Zdroj: healthyfoodhouse | ecohero.sktopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov