Zaujímavosti

Nerozlúštiteľný záhadný text: Vojničov rukopis. 2. časť

vojničov rukopis

videní: 2.1K

Vitajte pri pokračovaní článku o Vojničovom rukopise, ktorý sa dodnes javí ako nerozlúštiteľný. V tejto časti článku, ktorá je zároveň poslednou zo série Vojničovho rukopisu, sa pozrieme na tematicky rôznorodý obsah rukopisu a taktiež bližšie na zašifrovaný jazyk, ktorý rukopis obsahuje.

Dokument je zaradený v katalógu Knižnice Beinecke (Yalská univerzita, Connecticut, USA), špecializujúcej sa na inkábuly a rukopisy, pod položkou MS 408. Na stranách Vojničovho rukopisu text a ilustrácie sú rozložené do rôznych tématických celkov, napísané rôznymi štýlmi:

Herbár – na každej strane je zobrazená rastlina s niekoľkými odsekmi textu, čo je typický formát pre európske herbáre tej doby

Astronómia – táto časť obsahuje kruhové grafy so slnkami, mesiacmi a hviezdami a tiež súbor 12 grafov s konvenčnými symbolmi na zobrazenie súhvezdí podľa zvieratníka (Ryby, Býci, Strelci atď)

Biológia – v dokumente nachádzame text doplnený obrázkami malých nahých žien, ktoré sa kúpu vo verejných kúpeľoch alebo vo vaniach, vzájomne prepojených sieťou potrubí.

Kozmogónia – rukopis obsahuje strany s rozložiteľnými mapami a grafmi, na ktorých sú znázornené ostrovy prepojené cestami a hradmi

Farmácia – vyskytuje sa viacero obrázkov s popismi častí rastlín a predmetov podobných farmaceutickým nádobám

Kulinárstvo – nachádzame niekoľko krátkych odsekov označených hviezdičkou, o ktorých sa domnievame, že sú súborom inštrukcií na prípravu nejakého pokrmu.

Jazyk, ktorý sa objavuje na starom pergamene, sa nepodarilo dešifrovať. Vedci výskumného tímu na Univerzite v Arizone – konkrétne Greg Hodgins potvrdzuje, že „text preukazuje zvláštne charakteristiky, napríklad opakované použitie toho istého slova a zámena v tej istej časti“. Tieto zvláštnosti sťažujú porozumenie textu. Spomenutý vedec uvažuje aj o možnosti, že sa jedná o text o alchýmii, odbore, ktorý bol v tých časoch v móde a spájal sa so zašifrovanými záhadami a tajomstvami. Existuje aj množstvo ďalších hypotéz o jazyku, ktorým je písaný tento záhadný dokument. Väčšina nedávnych pokusov o dešifrovanie sa zhodla v tom, že ide o text napísaný v niektorom z európskych jazykov, ktorý bol z neznámych príčin zašifrovaný.

Zdroj: topdesat ipravda

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov