Zaujímavosti

Nerozlúštiteľný záhadný text: Vojničov rukopis. 1. časť

vojničov rukopis

videní: 2.5K

Nikto doposiaľ nepozná obsah tohto záhadného textu, napísaného v 15. Storočí, preto neprestáva byť výzvou pre výskumníkov a kryptografov z celého sveta. Začíname prvou časťou o tomto zaujímavom dokumente, o ktorom vieme len veľmi málo.

Obsah Vojničovho rukopisu, ktorý pred päťsto rokmi napísal neznámy autor, sa dodnes nepodarilo rozlúštiť. Písal sa rok 1912, keď Wilfrid Vojnič ( ktorý žil v rokoch 1865 až 1930), vášnivý litovský čitateľ, ktorý sa zaujímal o staré knihy, získal v Ríme 230 stranový rukopis, ktorý sa ani do dnešných dní nepodarilo rozlúštiť. Doteraz sa podarilo zistiť len to, kedy vznikol. V roku 2009 skupina vedcov z katedry fyziky na univerzite v Arizone potvrdila, že pergamen, na ktorom je text napísaný, bol vyrobený v období medzi rokmi 1404 až 1438. Pomocou uhlíkovej metódy c14 sa podarilo dokázať, že rukopis je ešte o storočie starší, ako sa doteraz predpokladalo. O niečo neskôr inštitút McCrona v Chicagu potvrdil, že aj atrament pochádza z tohto obdobia, čím sa zároveň potvrdilo, že rukopis je skutočne stredovekým textom. Vznikol v Taliansku? Existuje len málo indícií o mieste jeho vzniku. Najdôveryhodnejšia stopa vedie k opevnenému mestu. Jeho cimburie je postavené v architektonickom štýle známom ako lastovičí chvost, ktorý v období vzniku rukopisu poznali len na severe Talianska.

Prvým údajným vlastníkom rukopisu bol panovník Rudolf II. Habsburský, ktorý žil v rokoch 1552 až 1612, ktorý ho zveril do rúk svojho obľúbeného alchymistu Jakuba Hořčického z Tepenca (žil v rokoch 1575 až 1622. Ten ho neskôr posunul ďalšiemu alchymistovi Jiřímu Barešovi ( Georgius Barschius). Bareš sa pokúsil rukopis dešifrovať, pričom sa skontaktoval s nemeckým vzdelancom Atanáziom Kircherom, ktorého prostredníctvom listu požiadal, aby si text preštudoval. Práve nedávny nález tohto listu v spolupráci s uhlíkovou metódou vyvrátil domnienky o vypracovaní rukopisu samotným Vojničom. Pokračujeme druhou časťou článku, kde sa pozrieme bližšie na zašifrovaný jazyk či obsah rukopisu, o ktorom sa domnievajú vedci.

Zdroj: topdesat | ipravda

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov