Zaujímavosti

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu – 3. časť


videní: 1.4K

Stovky ľudí, ktorí boli vo vesmíre, cestovali iba s hŕstkou vozidiel. Tieto vesmírne koráby dokázali, že hranice sa dajú prekonávať.

30. mája 2020 sa uskutočnil 9. let, ktorý vyniesol dvojčlennú posádku SpaceX z Floridy na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Vesmírne koráby sú určené na cestovanie mimo zemskej atmosféry. Súčasné kozmické lode sú schopné štartovať len prostredníctvom nosnej rakety. Ako sa ale písala história objavovania vesmíru?

Shenzou (Čína, 2003)

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu - 3. časť

Čína sa pripojila k majiteľom vesmírnych vozidiel až začiatkom nového tisícročia prostredníctvom Shenzou. Názov sa prekladá ako božské plavidlo. Je postavená dosť podobným spôsobom ako Sojuz, keďže má trojdielny dizajn. Prvý let s posádkou prebehol v roku 2003. Ďalší let absolvovali už dvaja taikonauti (čínsky termín pre astronauta), tretí už traja a tí dokonca aj vyskúšali, aké to je poletovať vo vesmíre mimo lode. Čína vybudovala dokopy 6 kozmických lodí Shenzou a posledná vyletela do vesmíru v roku 2016.

Crew Dragon / SpaceX (USA, 2020)

Štart rakety Falcon 9 s kapsulou Crew Dragon z americkej pôdy bol vôbec prvý po vyše deviatich rokoch. Astronauti doteraz využívali raketu Sojuz štartujúcu z Kazachstanu. Úspešná misia je začiatkom novej spolupráce NASA so súkromným sektorom, od ktorého si bude objednávať transport astronautov zo Zeme na obežnú dráhu. NASA už nebude vlastniť, ani prevádzkovať vlastné zariadenia.

Potvrdenie úspešného pripevnenia Crew Dragon na ISS zaznelo presne o 16:16 CEST. Stalo sa tak o 13 minút skôr, než sa predpokladalo. Medzinárodná vesmírna stanica sa v daný čas nachádzala nad hranicou Číny a Mongolska. Crew Dragon sa k ISS priblížil v autonómnom režime bez nutnosti astronautov zasiahnuť do celého procesu. Hurley a Behnken však tesne predtým vykonali niekoľko testovacích manévrov za použitia dotykových obrazoviek. SpaceX a NASA, ktoré medzi sebou uzavreli zmluvu za 2,6 miliardy dolárov, plánujú mnohé misie. Prvá z nich, v ktorej Crew Dragon na ISS vynesie až 4 astronautov, je naplánovaná už na august 2020.

Suborbitálny bonus

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu - 3. časť

Na suborbitálnych misiách do kozmického priestoru sa premávali aj dva iné, nie tak celkom vesmírne koráby. Ide o oveľa kratšie lety, ale keďže prekračujú výšku 100 kilometrov, dorazili za hranicu vesmíru. Testovacie lietadlo NASA X-15 dokázalo pokoriť tento priestor ešte počas 60. rokov minulého storočia. Hoci tieto vozidlá absolvovali 199 misií, väčšine sa hranice prekročiť nepodarilo. Najvyššie lietajúce lietadlo dosiahlo hranicu 108 kilometrov. Toto vozidlo sa zároveň považuje za zásadný odrazový mostík pre zostrojenie vesmírneho raketoplánu, pretože dokázalo, že aj prostriedok v tvare lietadla dokáže prežiť atmosferický návrat.

Oveľa neskôr v roku 2004 sa stal SpaceShipOne prvým komerčným vozidlom, ktoré oficiálne dočiahlo do vesmíru. Aj so svojím nástupcom SpaceShipTwo sú v súčasnosti vo vlastníctve spoločnosti Virgin Galactic a sú určené výhradne na suborbitálne lety, nie na orbitálne let. Posledné vozidlo SpaceShipTwo, ktoré sa volá VSS Unity (Jednota), je v záverečných fázach svojej testovacej kampane a mohlo by začať lietať v operatívnych misiách na prepravu cestujúcich už v tomto roku.

 

Zdroj: LiveScience |wccftechtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov