Zaujímavosti

Obrovský záhadný obrazec svietnik z Pisca: 1. časť

pisca

videní: 1.8K

Medzičasom sme vám priniesli dvojdielny článok o gigantovi v púšti Atacama. Počuli ste však už o výnimočnom svietniku z Pisca? Obrovský obrazec v tvare svietnika leží na rozpálenom piesku púšte Paracase. Aký význam v sebe ukrýva tento zvláštny morský sprievodca? Bol azda predchodcom neskorších majákov, alebo nesie v sebe úplne iný odkaz? Svietnik z Pisca je jedným z najväčších otáznikov na svete. Začíname prvou časťou článku.

Keď prví španielski dobyvatelia dorazili na územie dnešného Čile, mysleli si, teda aspoň tak tvrdia zápisky v námorných denníkoch, že tento znak bol znamením: Zbadali „ohromujúci, až božský svietnik, ktorý udeľoval potrebné povolenie na dobývanie, zotročovanie a kristianizáciu inkského obyvateľstva.“ V španielskom vojsku bolo možné všetko, aj podobné vykladanie si symbolov, ktorým pripisovali božskú moc, aby si obhájili dobývanie. Najuznávanejšia hypotéza poukazuje na to, že svietnik mohol slúžiť ako orientačný bod pre moreplavcov počas predkolumbijského obdobia. Brázdy tvoriace svietnik v Piscu, nazývaný tiež trojkríž alebo trojzubec, sú vytesané do zeme v hĺbke viac ako pol metra a rozprestierajú sa do výšky skoro 200 m na severovýchod zátoky v Paracase. Obrazec je viditeľný smerom od mora do vnútrozemia, do vzdialenosti 12 míľ – čo je asi 19 kilometrov. Napriek jeho veľkoleposti a v rozpore s tvrdeniami niektorých odborníkov pri výstavbe tohto geoglyfu neboli potrební pozorovatelia z väčšej výšky. Jeho výstavba bola veľmi jednoduchá, stačilo niekoľko základných nástrojov. Nespočetné množstvo špekulácií vyvoláva napríklad údajný súvis tohto geoglyfu so súhvezdím Južný kríž alebo s kultúrou, ktorá existovala ešte pred civilizáciou v Paracase, známou ako Chavín. Podľa tohto národa mal kaktus nadprirodzenú silu a z toho vychádza tvrdenie, že chceli napodobniť prírodu.

Výnimočný svietnik z Pisca a jeho okolie skrýva viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V rámci druhej časti článku sa pozrieme na zdeformované lebky predinkskej civilizácie či výstrednosť a čistú poverčivosť niektorých bádateľov.

Zdroj: atlasobscura topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov