Zaujímavosti

Gulia Tofana bola jednou z najplodnejších sériových vrahov v histórii


videní: 2.5K

Giulia Tofana bola profesionálka zo 17. storočia, ktorá predávala svoju jedovatú zmes nespokojným manželkám, ktoré sa chceli nenápadne zbaviť svojich manželov.

Akonáhle ju pri tom chytili, Tofana si uvedomila, že je zodpovedná za poskytnutie jedu pri 600 úmrtiach, čo z nej spravilo jedného z najplodnejších vrahov v histórii. Jej tajná vláda teroru trvala podľa odhadu takmer 20 rokov, kým ju neodhalili.

V Taliansku 17. storočia boli ženy dražené ako predmety do beznádejných a často zneužitých manželstiev. Tieto ženy nemali finančnú ani sociálnu moc, a tak mali iba tri možnosti: vydať sa, zostať slobodné a spoliehať sa na prežitie vďaka sexuálnemu uspokojovaniu alebo sa stať bohatou a uznávanou vdovou.

Pre množstvo žien bola tretia možnosť najatraktívnejšia. Našťastie pre nich, v Ríme v 17. storočí zločinecké podsvetie prekvitalo. Táto temná skupina sa nachádzala aj v iných veľkomestách a bola zložená z alchymistov, lekárnikov a odborníkov na čiernu mágiu. V skutočnosti títo odborníci túto prácu obľubovali oveľa viac, ako keď museli riešiť problémy vo svojej normálnej profesii.

Gulia Tofana bola jednou z najplodnejších sériových vrahov v histórii

Dokonca aj vo Versailles medzi rokmi 1677 a 1682, kráľ Ľudovít XIV čelil sérii vrážd na svojom súde, ktorá sa nazvala jedovatá aféra. Toto obdobie skončilo vyhostením jeho mocnej kráľovskej spoločníčky Madame de Montespan a popravou výkonnej výrobkyne lektvarov Maname Monvoisin. Aj keď sa o Giulii toho nevie veľa, verí sa, že sa narodila okolo roku 1620 v Palerme na Sicílii svojej matke Thofanii d´Amado. Tá mala tiež svoju temnú históriu, pretože v roku 1633 ju popravili za vraždu svojho manžela.

Giulia Tofana sa tiež stala vdovou a so svojou dcérou sa presťahovala do Neapola a neskôr do Ríma. Nasledovala stopy svojej matky a údajne začala variť jed podľa vlastného receptu. S pomocou svojej dcéry a skupiny spoľahlivých žien si Tofana získala reputáciu ako priateľka žien s problémami. Do zločineckého zoskupenia sa zaplietol aj miestny rímsky kňaz, otec Girolamo, ktorý dodával skupine arzén.

Tofana a jej kolegovia ho maskovali ako kozmetiku pre svojich zákazníkov. Ak by niekoho zaujímal prosperujúci produkt, stačilo im ukázať fľaše Aqua Tofana, čo bol krém na tvár alebo olejček pre ženy, aby sa znova cítili slobodne. Jemný, no smrteľný jed sa dával do malej sklenenej fľaše s obrázkom svätého Mikuláša. To umožnilo jedu zapadnúť na toaletnom stole v spleti make-upu, pleťovej vody a parfumov.

Gulia Tofana bola jednou z najplodnejších sériových vrahov v histórii

Bezfarebná zmes dokázala zabiť človeka po užití štyroch až šiestich kvapiek. Tofana ale vedela, že manžel bude ešte pred smrťou potrebovať čas na prepísanie majetku, a tak odporúčala zákazníčkam jed dávkovať. Na prvý deň sa muž začal cítiť slabo a vyčerpane, druhá dávka spôsobila bolesti brucha, extrémny smäd a úplavicu. Postupný priebeh by dal obeti šancu na usporiadanie všetkých záležitostí, čo zvyčajne znamenalo, že po jeho smrti bude o vdovu dobre postarané.

Ako ju odhalili?

Podobný pokus chcela spraviť žena na manželovi v roku 1650, keď mu naložila polievku prepláchnutú kvapkou Aqua Tofana. No predtým, ako začal jesť, sa manželka rozmyslela a vyrazila mu lyžičku z ruky a prosila ho, aby pokrm nejedol. To samozrejme vyvolalo podozrenie a ženu začal trýzniť, až kým sa nepriznala k otráveniu jedla. Neskôr Juliu prezradila na plnej čiare a úrady začali Tofanu hľadať.

Gulia Tofana bola jednou z najplodnejších sériových vrahov v histórii

Najprv utiekla do miestneho kostola, no potom ju v ňom chytili. Po brutálnom mučení sa Giulia priznala, že kvôli predaju jedu zomrelo minimálne 600 mužov, a to iba medzi rokmi 1633 a 1651, čím sa stala jednou z najznámejších vražedkýň v histórii. Niektorí ľudia sa domnievajú, že jej zmes sa podieľala na smrti legendy, keď neskôr Wolfgang Amadeus Mozart ochorel vo veku 35 rokov. Sám si bol istý, že niekto mu dal do jedla Aqua Tofana a že počíta presný čas jeho smrti.

Zdroj: AllThatsInteresting | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov