Zaujímavosti

Naj budovy Slovenska: Prvý obchodný dom sa volal Brouk a Babka


videní: 8.1K

OD Dunaj bol postavený v roku 1936 podľa projektu architekta Christiana Ludwiga (zo starej známej prešporskej rodiny) a v súčasnom Dunaji sídlila firma Brouk a Babka.

V roku 1936 bola dnešná národná kultúrna pamiatka postavená za rekordných 90 dní na vtedajšom Námestí republiky. Budova patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku a je považovaná za vrcholné architektovo dielo. Obchodný dom Brouk a Babka bol svojho času prvým moderným nákupným centrom.

V deň otvorenia prvého moderného obchodného domu Brouk a Babka bola na Námestí SNP  v Bratislave tlačenica ako pri dnešných výpredajoch v obchodných centrách. Otvorenie obchodného domu prilákalo množstvo zvedavcov, ktorí sa do priestorov hrnuli za širokým sortimentov tovaru.

Naj budovy Slovenska: Prvý obchodný dom sa volal Brouk a Babka

V rade čakali stovky ľudí, aby sa dostali dnu. Budova ponúka veľkoplošné priestory predajní a technickej obsluhy. Dlhé roky boli priestory obchodného domu neustále plné. Až s príchodom súčasných moderných obchodných centier jeho popularita klesala. V roku 2000 vyhlásili budovu obchodného domu Dunaj za národnú kultúrnu pamiatku.

Vľavo sa nachádza dvojramenné schodisko a dva výťahy, na prízemí sa nachádzajú tri izolované štvorstranné výklady – celosklenené oblé solitéry s kamenným soklom. Obchodný dom Brouk a Babka bol neskôr premenovaný na Obchodný dom Dunaj. Novšiu budovu pristavali k obchodnému domu v 80. rokoch minulého storočia. Budova Dunaj 2 sa pôvodne volala Dom odievania. S budovou Dunaj 1 je konštrukčne priamo prepojená.

Naj budovy Slovenska: Prvý obchodný dom sa volal Brouk a Babka

Dispozícia objektu je navrhnutá podľa zásad amerických obchodných domov. Koncom deväťdesiatych rokov bola budova obnovená podľa projektu J. Bahnu. Napriek poddimenzovaným komunikáciám sa stavba aj dnes, po modernizácii interiérov, využíva na pôvodný účel, aj keď po výstavbe veľkých obchodných domov v meste stratila svoj prvotný funkčný význam. V prízemných priestoroch v súčasnosti fungujú obchody a kaviareň, v podzemných častiach a na 4. poschodí diskotéka a kultúrne centrum.

Naj budovy Slovenska: Prvý obchodný dom sa volal Brouk a Babka

Ďalší obchodný dom prišiel na bratislavské Kamenné námestie až o 30 rokov neskôr. Prior bol už oveľa väčší a opäť najmodernejší. Pri stavbe obchodného domu a hotela Kyjev v Bratislave sa neskoromoderná kreativita autora sústredila na hranolové objemy – z trojice takýchto objemov vytvoril nielen najväčšiu, ale aj najpozoruhodnejšiu figúru centra Bratislavy.

 

Zdroj: Bratislavaden topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov