Zaujímavosti

Glozel: Francúzska obec a praveké tabuľky – 2. časť

glozel

videní: 1.4K

Ak začínate čítať tento článok, pravdepodobne vás prvá časť zaujala – čo nás veľmi teší. Ak ste naopak na tento článok narazili bez prečítania prvej časti, odporúčame začať prvou časťou. Pokračujeme druhou časťou článku o dedinke Glozel vo Francúzsku, v ktorej sa v roku 1924 našli tabuľky z praveku, o ktorých sa najprv teoretizovalo ako o „fejkovom“ modernom výtvore napodobňujúcom pravek.

Ďalší z majstrovských artefaktov, ktorý vypovedá o eku týchto tabuliek, je rytina nazvaná Lovec. Zobrazuje muža, ktorý v pravej ruke drží kopiju a pri jeho nohách leží mŕtve zviera. Lovec má na krku dva náhrdelníky, jeden z nich je vyrobený z kruhovitých útvarov podobných zvončekom. Tento často vyskytujúci sa prvok na vykopávkach v Glozeli vzbudil záujem vedcov a niektorí z nich sa domnievajú, že nahota tejto sochy môže byť súčasťou náboženského rituálu oslavy plodnosti. Aj keď nález tabuliek sám o sebe nie je ničím ohromujúcim, keď si uvedomíme, že aj v iných častiach sveta sa zachovalo množstvo iných keramických tabuliek, vedci sa stále nedokážu zhodnúť na ich pravosti. Vďaka moderným technológiám sa podarilo určiť ich približný vek a určitá skupina znalcov ich datuje do obdobia 400 rokov pred našim letopočtom. Výsledky uhlíkovej metódy c14 však priniesli odlišný výsledok a podľa nej sú tabuľky staré až 19 000 rokov. Obhajcovia Glozelu, ktorí vynaložili úsilie, aby potvrdili toto tvrdenie a tieto údaje, sa pokúšajú oživiť toto praveké dedičstvo a s pomocou najmodernejších metód chcú pokračovať v odkrývaní záhad, ktoré by mohlo ukrývať.

Tabuľky boli náhodným nálezom, keď 1. marca 1924 istý mladík menom Émile Fradin kopal na poli a náhodne objavil oválnu jamu. Spoločne so starým otcom, ktorý tam bol tiež prítomný, neodolali pokušeniu pozrieť sa, čo ukrýva táto záhadná štôlňa. Našli v nej množstvo predmetov ako keramika či kostné pozostatky, napríklad kostný pozostatok lopatky soba zobrazený na obrázku, na ktorom je vyrytá podobizeň zvieraťa.

Zdroj: topdesat pinterest

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov