Zaujímavosti

Polyandria: Ako vyzerá život manželky s viacerými mužmi?


videní: 4.5K

Rajo Verma je manželkou piatich bratov. Ich veľká rodina žije v malom meste Dehradun v severnej Indii a spolu vychovávajú syna, ale nikto nevie, kto je jeho biologický otec. Toto je klasický príklad takzvanej polyandrickej rodiny. A nehovoríme o stredoveku – polyandria dnes existuje! Nedávne štúdie ukázali, že asi 50 spoločností z Tibetu, Nepálu, Číny a Indie praktizuje tento typ vzťahov.

1. Kto je hlava polyandrickej rodiny?

Ako vyzerajú životy manželiek, ktoré majú niekoľko manželov

Pravdepodobne si už počul o polygamii, kde je muž ženatý s niekoľkými ženami naraz. Ale čo keby bolo všetko naopak, keď by jedna žena bola vydatá za viac mužov? V tomto prípade to nazývame polyandria.

Čo robí tento príbeh ešte úžasnejším je skutočnosť, že manželia sú najčastejšie bratia. Najstarší je hlavou rodiny. Je to on, kto si vyberie nevestu pre seba a ostatných. A má ešte jednu zvláštnu voľbu: možnosť vziať si druhú alebo dokonca tretiu manželku pre seba. Navyše to je ten, ktorého všetky deti v rodine považujú za svojho otca. Nazývajú ostatných bratov „strýkom“ bez ohľadu na to, kto je ich biologický otec.

2. Ako vznikla polyandria?

Ako vyzerajú životy manželiek, ktoré majú niekoľko manželov

Nikto nevie, prečo sa takéto rodiny spočiatku objavili. Vedci však považujú za pravdepodobný dôvod ekonomické príčiny. Vytvorením jedinej rodiny by bratia nemuseli medzi sebou rozdeliť svoju zdedenú zem. Pre ľudí žijúcich v Tibete a Himalájach to bolo obrovské plus, pretože ich pôda bola nedostatočná alebo pre tie oblasti v Indii, ktoré trpeli nadmerným počtom obyvateľov.

3. Zaujíma ťa, či je to legálne?

Ako vyzerajú životy manželiek, ktoré majú niekoľko manželov

Aj keď je tento typ vzťahu pre niektoré rodiny vhodný, viacnásobné manželstvá nie sú na celom svete legalizované. Zároveň vo vidieckych oblastiach Tibetu a na niektorých ďalších miestach sa to trochu očakáva.

4. Jedna manželka a 5 manželov sa považuje za jednu rodinu

polyandria

Polyandria existovala už pred storočiami. To znamená, že rodičia, starí rodičia a prarodičia ľudí, ktorí dnes žijú týmto spôsobom, viedli pred mnohými rokmi rovnaký životný štýl.

Žena má zvyčajne 2 až 5 manželov a všetci majú najmenej 18 rokov. Ak sú v rodine bratia, ktorí ešte nie sú vo veku 18 rokov, hneď ako dosiahnu minimálny vek, tiež si vezmú túto ženu.

Nie sú ani zďaleka najbohatší. Najčastejšie bude celá rodina žiť v jednej miestnosti. Keď muži odchádzajú do práce, manželka doma varí, upratuje a stará sa o deti. V noci spia priamo na podlahe pokrytej prikrývkami, pretože tibetské vidiecke domy nemajú vždy postele.

5. Polyandrické spoločenstvá a susedia

Ako vyzerajú životy manželiek, ktoré majú niekoľko manželov

Ako vyzerajú životy manželiek, ktoré majú niekoľko manželov

Polyandrické rodiny žijú v komunitách po asi 15 susedov. Komunikujú často a sú vždy pripravení si navzájom pomáhať, keď to bude potrebné. Každá rodina je však nezávislá, stanovuje vlastné vnútorné pravidlá a má svoj vlastný spôsob rozdelenia zodpovednosti medzi príbuznými. V niektorých rodinách je to veľmi netradičné. Napríklad si žena môže zvoliť, že bude zarábať peniaze, zatiaľ čo muži robia domáce práce.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov