Zaujímavosti

Anonymous: Hnutie kyberaktivistov. Časť 2

anonymous

videní: 1.5K

„My sme Anonymous. Sme légia. Neodpúšťame. Nezabúdame. Očakávajte nás.“ Týmto sloganom chce hnutie kyberaktivistov za transparentnosť, slobodu prejavu a ľudské práva. Kto je však v jeho pozadí?

O Anonymous ste už mnohí počuli, preslávili sa kybernetickými útokmi na rôzne organizácie, ktoré podľa nich spôsobili porušenie transparentnosti, slobodu prejavu či ľudské práva. Organizácia má množstvo podporovateľov po celom svete. Aj na Slovensku. Pokračujeme druhou časťou článku.

Aj keď hnutie nie je spojené do jednej internetovej platformy, už od začiatku bolo silne prepojené prostredníctvom násteniek ako 4chan a Futaba Channel činiektorých stránok Wikipédie, ako je Encyklopedia Dramatica. Hlavným centrom stretávania hnutia je sieť chatov známa ako IRC. Schádzajú sa tu na rôznych fórach, kde diskutujú a plánujú ďalší postup. Väčšinovo odsúhlasené návrhy sa následne šíria prostredníctvom siete blogov a webových stránok skupiny. Ide o dokonale zorganizovanú štruktúru, ktorá však nemá žiadnych verejných lídrov či vedúcich členov. Ich úspech je tak značný aj preto, že do ich sveta je možné vstúpiť ľahko. Ktokoľvek sa môže stať členom hnutia a zapojiť sa do každodenných diskusií na stránkach, ako je napríklad whyweprotest.net.

K najznámejším útokom patrí útok na oficiálne stránky Tuniska na protest proti režimu krajiny, útoky na servery NATO, na bezpečnostný inštitút Stratfor alebo na webové stránky malajzijskej vlády. Zaútočili aj na Sony, na španielsku spoločnosť autorov a editorov SGAE, na stránky americkej asociácie hudobného priemyslu RIAA a na americkú asociáciu hudobného priemyslu MPAA.

V roku 2009 sa uskutočnila akcia, o ktorej sa veľa hovorilo. Kanál YouTube bol zaplavený pornografickými videami na protest proti odstráneniu hudobných videí na tomto portáli. Činnosti hnutia v Anonymous v Amerike dosiahli svoje ciele v krajinách ako Argentína, Čile, Kolumbia, Spojené štáty, Mexiko či Spojené kráľovstvo. V Argentíne zaútočili na ciele serverov senátu a na stránky vlády vrátane najvyššieho súdu. V Čile napadli weby politických strán, inštitúcií a spoločností. V Kolumbii si za cieľ stanovili prezidentský palác, senát, ministerstvo vnútra a spravodlivosti či obrany. A mohli by sme pokračovať. Výpočet je skutočne rozsiahly.

Zdroj: topdesat | t.img

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov