Zaujímavosti

Slávne topánky a tenisky, ktoré revolucionalizovali obuv 1


videní: 2.0K

Niektorí by mohli povedať, že topánky sú rovnako dôležité, ako akékoľvek iné odevy a že dokonca určitému oblečeniu dodávajú zvláštny charakter. Potom, čo sa objavili v slávnych filmoch alebo dobyli módne prehliadky, niektoré topánky a vzory tenisiek sa stali ikonickými. Stali sa tiež kľúčovými kúskami pre dizajnérov, z ktorých niektorí ich považovali za zdroj inšpirácie pre svoje vlastné výtvory. A potom sú tu aj ďalšie vzory obuvi, ktoré sa stali klasickými a neustále napodobňovanými, aby produkovali prístupnejšie repliky.

1. Červené topánky Judy Garlandovej v  The Wizard of Oz

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Rubínové črievičky sú zásadným dielom v deji klasického trháku The Wizard of Oz z roku 1939 . Keď dievča dorazí do podivnej krajiny Oz po tornáde, dostane od dobrej čarodejnice topánky, ktoré ju majú ochrániť na ceste za čarodejníkom Oz a pomôcť jej vrátiť sa domov.

Niekoľko párov týchto topánok bolo vyrobených pre tento film a ich presná hodnota nie je známa. Prežilo 5 párov, z ktorých jeden bol ukradnutý v múzeu v Grand Rapids v Minnesote v roku 2005 a nájdený o 13 rokov neskôr. Známe červené črievičky sú vyrobené z mixu materiálov, ako sú hodvábne nite, plast, sklo, celulóza atď. Červené flitre pokrývajú topánky a mašle a dodávajú im lesk a farbu.

Táto obuv spôsobila fascináciu až po krádeži. Boli tiež napodobňované a reprodukované pre všetky druhy tovaru. Pár týchto imitácií pre dospelých stojí okolo 40 dolárov.

2. Chuck Taylor All Stars

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Populárne Converse All Stars sú vyrobené z kombinácie gumy a plátna a sú najpredávanejšími teniskami všetkých čias, ktoré inšpirovali niekoľko značiek ku kopírovaniu ich dizajnu. Majú dlhú históriu siahajúcu do 30. rokov. Názov topánky sa zmenil vďaka očarujúcemu basketbalovému hráčovi Chuckovi Taylorovi, ktorý mal 18 rokov, keď začal svoju profesionálnu kariéru.

Taylor sa obrátil na Converse so sťažnosťou, že All Stars spôsobili zranenie nôh a navrhol niekoľko úprav, napríklad lepšie tlmenie. Americká spoločnosť ním bola nadšená a pripomienky zahrnula do dizajnu obuvi. Od tej chvíle sa začali nazývať Chuck Taylors alebo Chucks. Tenisky sa stali úplným bestselerom a zároveň sa basketbal začal prepracovávať na olympijský šport.

Postupom času sa vyvinuli aj iné modely a materiály sa vylepšili, ale nikdy nestratili svoju popularitu, ktorú si užívajú dodnes.

3. Baletné topánky v The Red Shoes

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

The Red Shoes je úspešná britská dráma z roku 1948, v ktorej hrá Moira Shearer. Po mnoho rokov a dodnes tento film inšpiroval výrobu červených baletných topánok.

Film rozpráva príbeh tanečníčky, ktorá sa pripojí k baletnej spoločnosti založenej uznávaným režisérom. Po tvrdej práci na dosiahnutí svojho cieľa stať sa veľkou balerínou pred ňou stojí test. Čelí rozhodnutiu, kedy si musí vybrať medzi kariérou a vzťahom so skladateľom.

Dráma The Red Shoes je známa tým, že ako svoj vrchol predstavuje 17-minútovú baletnú sekvenciu. Táto konkrétna scéna a samotný film spôsobili, že niekoľko generácií dievčat snívalo o tom, že sa stanú balerínami. A snívali o tom dni, kedy sa postavia na pódium, kde postava Moiry Shearera triumfovala v červených topánkach.

4. Nike Air Jordan I

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Air Jordan je značka basketbalovej, športovej a bežeckej obuvi vyrábanej spoločnosťou Nike. Kolekcia bola pôvodne vytvorená výlučne pre bývalého hráča NBA Michaela Jordana, ktorého väčšina odborníkov považuje za najlepšieho basketbalového hráča všetkých čias. Originálne tenisky mali kombináciu modrej a čiernej. Boli navrhnuté pre basketbalovú hviezdu začiatkom roku 1984 a nakoniec boli verejnosti sprístupnené koncom roka 1984.

Na konci 80. a začiatkom 90. rokov boli neskutočne populárne. Originálna reklama Nike ukázala postavu, ktorú hral herec Mars Blackmon a snažila sa nájsť zdroj Jordanovho talentu. Nakoniec je presvedčený, že jeho úspechy boli spôsobené jeho teniskami. Reklama vyvolala tak vysoký dopyt po topánkach, že sa ľudia dokonca uchýlili k tomu, aby ich ukradli.

Air Jordan I boli pôvodne na trhu od roku 1985 do roku 1986 s obnovením (známym ako „retro“) v rokoch 1994, 2001, 2004 a 2007 až 2018. Veľmi sa líšili farbou, dizajnom a materiálmi, ale vždy si zachovali ich podstatu.

5. Tenisky Nike Michaela J. Foxa zo Návrat do budúcnosti 2

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Určite všetci fanúšikovia filmu Návrat do budúcnosti snívali o tom, že budú mať „samonastaviteľné“ Nike, ktoré Marty McFly použil v budúcnosti a s ktorými jazdil na svojom lietajúcom skateboarde. Dizajn s názvom MAG sa stal zdrojom inšpirácie pre niekoľko edícií obuvi s pomocou Nadácie Michaela J. Foxa.

Americký obchod Eagle SoHo v New Yorku vydal exkluzívne tenisky za 50 000 dolárov. Existuje 89 exkluzívnych párov, rovnakých ako pár, ktorý sa predal na eBay v roku 2016 v prospech nadácie Michaela J. Foxa, ktorá podporuje Parkinsonovu chorobu.

Napriek tomu, že vyzerajú veľkolepo, odborníci sa zhodujú v tom, že by neboli užitočné na denné nosenie kvôli svojej váhe a nepohodlnosti.

6. „Pigalle“ od Christian Louboutin

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

V tomto prípade sa francúzsky dizajnér Christian Louboutin pri tvorbe týchto topánok nechystal inšpirovať filmom, ale skôr to boli celebrity, ktoré popularizovali Pigalle, klasické ihličkové lodičky charakteristické červenou podrážkou a podpätkom. Louboutin ich navrhol nielen na stanovenie trendu v oblasti obuvi, ale aj ako základný kus, ktorý vydrží celý život v dámskych šatníkoch.

Je to jedna z najžiadanejších topánok a skutočná značka firmy. Tieto lodičky boli uvedené na trh v roku 2004 a čoskoro sa stali hlavnými topánkami mnohých celebrít, a to nielen na červenom koberci, ale aj na iných podujatiach a dokonca aj v ich každodennom živote. Pigalles majú nespočetné verzie, ale vždy si zachovávajú charakter pôvodného modelu.

7. Topánky Julia Robertsovej v  Pretty Woman

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Nový trhák Pretty Woman (1990) nielen rýchlo vyniesol Juliu Robertsovú k sláve, ale stal sa tiež šatníkovým inšpirátorom, ktorý bol v tom čase referenčným bodom. Roberts mala vtedy 23 rokov a jej veľkolepé 112-centimetrov dlhé nohy, ako vo filme uviedla, vyzerali v tých vysokých čižmách z lesklej kože dokonale. Podľa výrobného tímu sa topánky nakupovali v obchode s názvom NaNa v Chelsea (Spojené kráľovstvo).

Noviny toho času označovali Vivian (postava, ktorú hrá Julia), ako „Popolušku v vinylových topánkach“. Nie je preto divné, že tieto topánky upútali pozornosť mladých žien a prinútili ich hľadať podobné kúsky.

8. UGG topánky

topánky

Tieto teplé topánky majú nejednoznačný pôvod, ale predpokladá sa, že boli vytvorené na Novom Zélande alebo v Austrálii začiatkom 19. storočia.

V prvej svetovej vojne ich používali piloti, pretože sa hodili do lietadla. V 20. rokoch 20. storočia ich začali nosiť strihači vo vidieckej Austrálii a v 60. a 70. rokoch ich začali používať konkurenční surferi a plavci, aby udržali nohy v teple, keď boli mimo vody.

Tieto unisex čižmy sú vyrobené z obojstrannej ovčej vlny s podšívkou z fleecu. Dodnes sa stále vyrábajú. Navyše sa v roku 2000 stali horúcim trendom v Spojených štátoch, čo viedlo k celosvetovému nárastu ich predaja. Tieto topánky boli tak inšpirujúce, že okrem ich mnohých falošných modelov a imitácií došlo k sporu o ich ochrannú známku.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov