Zaujímavosti

Ofir: Africké Eldorádo. 2. časť

ofir

videní: 1.6K

Vitajte pri druhom pokračovaní článku Ofir: Africké Eldorádo. Hneď skočíme spoločne do deja, presne tam, kde sme v rámci prvej časti článku skončili.

Aj keď  v prvých rokoch panovania kráľa Šalamúna sa židia jeho vláde a priaznivému obdobiu tešili a to vďaka využívaniu obchodných ciest a spojenectvu s Egypťanmi a Feničanmi. Za konečný úpadok však bol zodpovedný samotný Šalamún a jeho nákladný spôsob života. Rozhorčený izraelský ľud si uvedomoval, že dane sa zvyšujú len preto, aby pokryli prepychový život ich panovníka, a začal sa búriť. Krajina sa rozdelila na dve kráľovstvá – Izrael a Judské kráľovstvo.

Zdá sa, že chamtivý kráľ Šalamún mal počas svojej vlády k dispozícii obrovské a tajomné zdroje bohatstva, odkiaľ do prístavu Ezion – geber v Červenom mori (dnešné Talla l-Khal´fah) dovážal veľké množstvo zlata. Existencia týchto bohatých baní by vysvetľovala bezstarostný život panovníka, pretože naplnené pokladnice len z dedičstva a daní ľudu by mu pravdepodobne nedovolili mať sedemsto manželiek a tristo konkubín. Záhada však spočíva v mieste, kde sa tieto bane nachádzali, keďže podľa Biblie sa vyskytovali v krajine nazývanej Ofir.

Potom ako zo zoznamu možných miest, kde sa bohaté a bájne kráľovstvo Ofir mohlo nachádzať, vylúčili Arábiu a Indiu, sa jeho hľadanie obmedzilo na juh afrického kontinentu. To prispelo k potvrdeniu dostatočne rozšírenej teórie, že Ofir sa nachádzal v záhadnom opevnenom meste na území Rodézie, čiže dnešného Zimbabwe.

Prvé výskumy mesta v Zimbabwe, objaveného náhodou lovcom Adamom Rendersom v roku 1868, vniesli do tejto záhady trochu viac svetla. Súdiac podľa vzhľadu , materiálov a techniky, ktorú pri stavaní mesta použili, bolo evidentné, že to nebola práca žiadneho primitívneho afrického kmeňa. Veže kužeľovitého tvaru alebo päť metrov hrubé múry boli pre staré africké kmene veľmi pokrokovými stavebnými prvkami. Zdal osa, že tento fakt potvrdzoval hypotézu tých, ktorí verili, že v tomto meste sa nachádzajú pozostatky bájnej krajiny Ofir, a preto zlatá horúčka prilákala do tejto oblasti rôznych dobrodruhov, ktorí sa vydali po stopách kráľa Šalamúna. Pokračujeme v tretej časti.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov