Zaujímavosti

Sedem stratených mýtických miest Ciboly. 2. časť

Sedem stratených mýtických miest Ciboly. 1. časť

videní: 1.4K

Vitajte pri pokračovaní článku Sedem stratených mýtických miest Ciboly – 1. časť. V rámci druhej a zároveň záverečnej časti sa pozrieme na pokračovanie legiend o mýtických stratených mestách Ciboly. Bližšie sa pozrieme na expedíciu mnícha Marcosa a na to, ako  Coronado prichádza do Kansasu.

Príbeh stroskotancov o údajných mestách plných pokladov – ako boli aj Alonso Castillo Maldonado, otrok afrického pôvodu nazývaný Esteban, a Álvar Núňez Cabeza de Vaca, ktorí niekoľko rokov prečesávali hraničné oblasti Mexika a Spojených štátov – okamžite zaúčinkoval a prvý, kto nariadil expedíciu, bol samotný miestokráľ Nového Španielska Antonio de Mendoza. Expedíciu viedol františkánsky mních Marcos de Niza a sprevádzal ju otrok Esteban. Všade, kde prišli, počuli hovoriť o bájnych siedmich mestách. Keď vstúpili na územie kmeňa Ópata, dozvedeli sa, že obyvatelia Ciboly obchodovali so vzácnymi kameňmi a kožou z byvolov. Počuli aj o tom, že ľudia v tomto meste si obliekali nádherné odevy a nosili výrazné šperky. Ďalšie svedectvá opisovali ostatné mestá ako rovnako veľkolepé ako Cibola, ak nie ešte veľkolepejšie. Všetky tieto informácie prinášal otrok Esteban alebo malá skupina jeho spoločníkov, ktorí podnikali výpravy do nehostinného územia. Po tom, ako prešli púšťou v Arizone, Marcos de Niza dostal správu, že Esteban, krátko na to, ako konečne vstúpil do mesta Cibola, zahynul. Mních sa neodvážil pokračovať v ceste a vrátil sa do Mexika so správou o objavení mesta. Pred miestokráľom prisahal, že našiel veľkolepé mesto podobné Babylonu, stratené na hraniciach Nového Španielska.

Po prvej expedícii prišiel rad na Francisca Vázqueza de Coronado, ktorého sprevádzalo 300 vojakov a 1 000 domorodcov. S Nizom ako sprievodcom prišli až na územie Zuňi na juhozápade Spojených štátov, kde mních tvrdil, že zazrel záhadné mesto Cibola. Tam však zistili, že nič z toho, čo mních odprisahal, že videl, nebola pravda. Expedícia pokračovala v ceste týmto územím, keď z úst jedného domorodca počuli o existencii ďalšieho bohatého mesta Quivira, v ktorom sa vraj nachádza množstvo zlata. Ani tam však nenašli nič iné, ako biedne dedinky. V súčasnosti prevláda názor, že Niza si mohol pomýliť slovo „shiwina“, ktorým domorodci kmeňa Zuňi označovali samých seba, so slovom Cibola. Navyše aj ich oblasť bola dlhé roky známa pod pemnom Cibola.

Zdroj: Nativeamericannetroots | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov