Zaujímavosti

Druidi ako milí starčekovia? Omyl!

druidi

videní: 2.7K

Aj keď sa rokmi v nás zakorenila predstava o druidoch ako o milých starčekoch venujúcich sa bylinkárstvu, v skutočnosti nám dejiny a dochované pramene ukazujú niečo úplne iné. Ich história je presýtená záhadami a krvou. Druidskí kňazi ako charizmatickí vodcovia galskej spoločnosti dokázali ľudu vštiepiť kultúru plnú násilia, ktoré – podľa všetkého nemalo obdobu. Začíname prvou časťou článku o druidoch a ich ľudských obetiach.

Existovali aj druidky? Aj keď sa zachovalo len málo a zväčša protichodných dôkazov, ktoré potvrdzujú existenciu druidiek v galskom spoločenstve, všetko nasvedčuje tomu, že v oblasti dnešnej Normandie žilo spoločenstvo deviatich druidských kňažiek. Ich mimoriadne vedomosti z oblasti mágie a rituálov druidov im umožňovali nie len predpovedať budúcnosť, ale aj liečiť choroby s využitím prírodnej medicíny, no dokázali aj rozpútať silnú búrku a dokonca premeniť ľudí na zvieratá. Pre tieto schopnosti druidky často prirovnávali k čarodejniciam.

Postava druida ako kňaza , básnika a zákonodarcu  v jednej osobe je bezpochyby jednou z najvýznamnejších autorít, ktorá utužovala jednotu medzi starovekými keltskými národmi. Slovo druid pochádza z jazyka Galov a znamená pán vied. Práve Galovia, ktorí sa odtrhli od keltských kmeňov a od roku 100 pred našim letopočtom obývali oblasť súčasného územia Francúzska, Belgicka a Luxembruska, vyzdvihovali druidov vo svojej hierarchii.

Július Cézar v štvrtej knihe diela Zápisky o vojne v Gálii opisuje niektoré zvyky druidov: „Galovia sú veľmi pobožní a zdá sa, že ťažko chorí ľudia, tak ako aj tí, čo riskujú svoje životy v súbojoch alebo iným spôsobom, vykonávajú ľudské obety alebo o nich hlasujú. Na obety využívajú radu druidov. Niektoré osady majú figuríny  obrovských rozmerov z vŕbového dreva (prútia), ktoré naplnia živými ľuďmi. Neskôr ich zapália a ľudia tam ostanú uväznení napospas plameňom. Zdá sa, že mučenie previnilcov, ktorých nachytali pri zločinoch, ako je krádež alebo lúpež, patrí k najobľúbenejším zábavkám bohov. Ak je však nedostatok obetí tohto druhu, neštítia sa obetovať aj nevinných“. O neľútostných obetiach sa dočítate v druhom pokračovaní článku už čoskoro.

Zdroj: pinimgtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov