Zaujímavosti

Záhadné začarované Mesto cisárov – 1. časť

mesto cisárov

videní: 1.4K

Je to takmer päťsto rokov od zrodenia legendy, odkedy sa záhadné začarované mesto Patagónie naďalej ukrýva v niektorej z odľahlých dolín východného úpätia Ánd, presnejšie medzi Čile a Argentínou. Prinášame vám článok o meste známom aj ako Túlavé mesto.

Toto záhadné mesto sa zvykne okrem Túlavého mesta nazývať aj Trapalanda, Lin Lin alebo Elelín. Mýtus o existencii prenádherného mesta plného pokladov strateného v Patagónii sa prvýkrát objavil v 16. storoči. Lepšie povedané, prvá zmienka o tajomnom Meste cisárov siaha do roku 1528, keď taliansky moreplavec Sebastian Caboto uskutočnil expedíciu po argentínskej časti rieky La Plata. Prišli až sem, aby tu našli poklady , o ktorých im rozprávali stroskotanci z predošlých výprav. V snahe získať tieto poklady sa kapitán Francisco César vydal od brehov rieky Parana smerom na západ. Po troch mesiacoch sa jeho expedícia vrátila do pevnosti Sancti Spiritus, kde vyhlásili, že našli bohaté mesto plné šperkov a prenádherných kovov. Jeho poloha však bola neurčitá, rovnako aj ťažko uveriteľné historky údajných objaviteľov.

A tak sa začal šíriť nový chýr o stratenom meste. Hovorilo sa, že skupina Inkov ušla pred chamtivými španielskymi dobyvateľmi. Údajne boli ovešaní množstvo pokladov a následne založili krásne mesto na východnom úpätí Ánd. Kronikár Miguel de Olavarría potvrdil túto verziu v jednej z písomností, kde naznačil, že po tom ako poddaných Inkov, ktorí žili v blízkosti rieky Maule (Čile), obkľúčili Mapučovia a oznámili im, že ich kráľa zajali Španieli, rozhodli sa vysťahovať do oblasti známej ako „Mesto cisárov“. Olavarría ďalej napísal: „a prešli veľkým pohorím cez rieku Putagán, ktorá je blízko už spomínanej rieky Maule, a existujú názory, že neprišli do Peru kvôli Španielom, ktorí sa zmocnili ich zeme, a že sú usídlení tam nad morom na severe, kde to volajú ´miesto patriace cisárom´, a o tom sú aj zvesti, aj veľa znamení.“

O Patagónskej zlatej horúčke a úspechoch de Rojasa sa dočítate v druhom pokračovaní článku Záhadné začarované Mesto cisárov.

Zdroj: monkeyandelf topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov