TOP 10

4 zaujímavostí, ktoré si pravdepodobne nevedel: Mayovia

4 zaujímavostí, ktoré si pravdepodobne nevedel: Mayovia

videní: 5.2K

Mayovia boli jednou z najvyspelejších a najmocnejších civilizácií v Strednej Amerike s niekoľko ročnou históriou.

Mayovia vo vedomostiach v oblasti astronómie či matematiky predbehli západný svet o tisícky rokov. To ste pravdepodobne už vedeli či prinajmenšom tušili. V rámci tohto článku sa však pozrieme na 4 zaujímavosti, ktoré ste pravdepodobne nevedeli. Poďme spoločne na to.

1. Mayské impérium sa rozprestieralo na území, kde dnes ležia mexické štáty Yucatán, Campeche a Quintana Roo. Zasahovalo však aj do oblasti súčasnej Guatemaly a Belize. História Mayov sa delí na tri obdobia: predklasické (trvalo od roku 2000 pred Kristom až do roku 250 po Kristovi), klasické ( od roku 250 po Kristovi až po rok 900) a obdobie úpadku (rok 900 až 1500)

2. Národ s dvoma kalendármi. Mayovia používali dva kalendáre. Jeden bol rituálny, mal 260 dní a volal sa tzolkin. Druhý bol slnečný a nazýval sa haab. Prvý zahŕňal 13 období po 20 dní, pričom každé obdobie bolo očíslované od 1 do 13 a malo vlastný názov. Názvy dní boli tieto: Imix, Ik, Akbal, Kan, Chicchan, Cimi, Manik, Lamat, Muluc, Oc, Chuén, Eb, Ben, Ix, Men, Cib, Caban, Eznab, Cauac a Ahau. Slnečný kalendár zahŕňal 18 mesiacov po 20 dní, devätnásty mesiac mal iba päť nešťastných dní.

3. Mayovia mali polyteistické náboženstvo založené na vlastnostiach prírody a prostredia. Napríklad nebo, ktorému vládol najvyšší boh Itzamná, sa delilo na trinásť oblastí, kde prebývali bohovia Exchel a Nohok Ek, boh Mesiaca a boh Venuše. Mayovia verili, že vesmír je cyklický a že božská moc ho ničí a znovu vytvára, aby prinútila človeka napredovať.

4. V období najväčšieho rozmachu mayskej civilizácie okolo deviateho storočia boli mestá záhadne opustené. Zostalo to veľkým tajomstvom Mayov, pretože sa stále neprišlo na to, prečo sa taká rozvinutá a prosperujúca civilizácia rozhodla opustiť svoje centrá. Vyrieši sa niekedy táto záhada?

Ak sa vám tento článok páčil a niečo nové sa vám podarilo dozvedieť sa, neváhajte a zdieľajte ho, nech sa dostane aj k vašim známym. Ďakujeme za priazeň!

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov