Zaujímavosti

Sedem stratených mýtických miest Ciboly. 1. časť

Sedem stratených mýtických miest Ciboly. 1. časť

videní: 1.3K

Výmysly jedného mnícha alebo skutočnosť? Niekoľkoposchodové budovy pokryté vzácnymi kameňmi, ľudia oblečení do honosných odevov, ulice dláždené zlatom a striebrom. Mýtické mestá Ciboly zostávajú naďalej ukryté niekde na juhozápade Spojených štátov. Vitajte pri prvej časti článku o záujme ľudí, a predovšetkým ich chamtivosti a hľadaní siedmich miest Ciboly.

V 16. a 17. storočí sa enormné množstvo španielskych moreplavcov, výskumníkov a dobrodruhov usilovalo nájsť na severoamerickom kontinente mýtické mestá a utajované budovy, ktoré mali byť skonštruované zo zlata. Poháňaní svedectvami domorodcov, starovekými mapami a rukopismi prichádzali v snahe nájsť nekonečné bohatstvo. Nikdy sa im to však nepodarilo.

Mýtus, ktorý sa zrodil v Španielsku hovorí o pokladoch, ktoré sa nachádzali v siedmich mestách, ktoré boli celé vystavané zo zlata a striebra a boli situované na severe Mexika. Mýtus sa však zrodil omnoho storočí skôr, keď v roku 1150 sedem španielskych biskupov pod hrozbou moslimskej invázie ušlo zo španielskej Méridy. So sebou si údajne zobrali nenormálne bohatstvo. Podľa legendy prešli cez Atlantik do neznámych končín, aby ochránili svoj poklad. Keď sa konečne dostali na pevninu, založili sedem veľkolepých miest Ciboly a Quiviry: Aira, Anhuib, Ansalli, Ansesseli, Ansodi, Ansoli a Con. Aj samotný Krištof Kolumbus sa tieto mestá snažil neúspešne vypátrať.

Ani v roku 1528 neutíchol záujem bádateľov, keď legenda znovu ožila vďaka stroskotancom neúspešnej expedície Pánfila de Narváeza do Floridy, ktorí tvrdili, že priamo z pst domorodcov počuli príbehy o bohatých mestách na severných hraniciach miestokráľovstva Nové Španielsko. Povrávalo sa, že na týchto miestach, kde žilo kultivované a vyspelé obyvateľstvo, sa nachádzalo množstvo vzácnych kameňov a kovov. To samozrejme vzbudilo záujem a chamtivosť mnohých bádateľov, ktorí sa vydali na juhozápad dnešných Spojených štátov. Šírili sa chýry o veľkolepých mestách, v ktorých boli budovy vykladané tyrkysom, o úchvatných sídlach, ktoré sa vyznačovali väčším bohatstvom a boli väčšmi uctievané ako Tenochtitlán či Cusco. O výmysloch jedného mnícha, či o expedícii mnícha Marcosa pokračujeme v druhej časti článku Sedem stratených mýtických miest Ciboly.

Zdroj: Nativeamericannetroots | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov