Zaujímavosti

Atlantída: Ostrov pohltený morom 2. časť

atlantída

videní: 3.2K

Vitajte pri pokračovaní článku o bájnom ostrove, ktorý bol pohltený morom po tom, ako sa neúspešne civilizácia zvaná Atlanťania, pokúsila dobyť svet. V rámci druhej časti článku sa pozrieme na mýtus o Atlantíde a jej otáznu polohu ako ostrova s prívlastkom mýtický.

V priebehu dejín ľudstva bol mýtus o Atlantíde, na začiatku ktorého stál Platón, stredobodom špekulácií, ktoré pretrvávajú dodnes. Pohybujú sa v rôznych rovinách: na jednej strane stoja tí, ktorí obhajujú existenciu ostrova, na druhej strane tí, ktorí ju však popierajú. Sú však aj takí, ktorí sa prikláňajú k pravdivosti mýtu, ale nezhodujú sa na jeho presnom umiestnení.

V stredoveku opäť ožila debata o Atlantíde. Odvtedy tento mýtus neustále inšpiruje množstvo príbehov až do dnešných dní. Najrôznejšie teórie poskytli priestor na vznik kontroverzných vedeckých diel, niektoré v súvislosti s ufológiou alebo stratenými civilizáciami. Autori zvučných mien, medzi nimi napríklad vedec Charles Berlitz, sa vo svojich dielach usilovali potvrdiť existenciu Atlantídy a jej zánik v morských hlbinách. Snažili sa dokázať, že ju obáva veľmi vyspelá civilizácia, z ktorej neskôr vzišli veľké civilizácie ako egyptská či stredoamerické národy.

Čo sa týka geografickej polohy ostrova, ktorý mal byť pohltený morom, v priebehu času vzniklo mnoho teórií. Autorom jednej z nich je aj populárny francúzsky oceánograf menom Jacques – Yves Cousteau. Aj keď existujú stovky hypotéz o polohe ostrova a jeho umiestnení, kde by sa mohla rozvinúť atlantská civilizácia, len malý počet z nich vychádza z natoľko overených údajov, aby vôbec stáli za pár riadkov v rámci tohto článku. Je to aj prípad hypotézy, podľa ktorej Azorské ostrovy boli v praveku bájnym ostrovom.

Túto teóriu podporilo mnoho uznávaných archeológov v 19. storočí.

Ďalšia teória pochádzajúca tentokrát už z 20. Storočia, umiestňuje Atlantídu do blízkosti ostrova Bimini, v západnej časti Atlantického oceána. Teória vznikla potom, ako boli v hĺbke oceána objavené dva múry, staré viac ako 8 tisíc rokov. Niektorí vedci túto teóriu neuznávajú, pretože tvrdia, že múry sú len prírodným úkazom.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov