Zaujímavosti

Atlantída: Ostrov pohltený morom 1. časť

atlantída

videní: 2.8K

Ostrov Atlantída, pohltený morom, patrí k najväčším nevyriešeným mýtom praveku. Prvýkrát ho spomína Platón vo svojich slávnych dialógoch, ale aj v súčasnosti sa vedú debaty o jeho polohe a histórii. V rámci dvoch častí článku o tomto legendami opradenom ostrove sa pozrieme na celú problematiku bližšie. Začíname.

Prvá písomná zmienka o Atlantíde sa nachádza v dvoch Platónových dialógoch ( okolo roku 428 pred našim letopočtom až 348 pred našim letopočtom) Timaios a Kritias, ale legenda siaha až k aténskemu politikovi Solónovi (640 pnl. – okolo 560 pnl.). ten si počas cesty do Egypta vypočul príbehy rybárov o už zmiznutom, záhadnom ostrove, na ktorom sa rozvinula prekvitajúca civilizácia. Tento rozľahlý ostrov, veľký ako severná Afrika a Malá Ázia dokopy, sa nachádzal na vzdialenom mieste, až za Herkulovými stĺpmi (dnešný Gibraltársky prieliv), a obývali ho Atlanťania, ktorým vládli potomkovia Poseidóna, boha mora.

Obyvatelia Atlantídy pracovali v dokonalej harmónii a vďaka nevyčerpateľným zdrojom surovín sa im na ostrove podarilo vytvoriť idylickú spoločnosť, ktorá budovala chrámy zo zlata a striebra. Táto veľkoleposť sa však nakoniec obrátila proti svojim mocným obyvateľom až do takej miery, že uvrhla ostrov do nezadržateľnej katastrofy. Začiatok konca, ako aj v iných, či už skutočných, alebo vymyslených civilizáciách, vždy tkvie v túžbe podmaniť si ďalšie územia.

A tak sa aj najvyšší predstavitelia ostrova Atlantída dali uniesť touto túžbou a podnikli vojenskú výpravu na dobytie sveta. Bez väčších komplikácií údaje porazili Egypt a Líbiu, a tak sa im podarilo otvoriť si cestu aj do Európy. Tam sa im podarilo zmocniť sa veľkej časti západnej Itálie. Keď sa však mali postaviť aténskym vojskám, nezadržateľný postup Atlanťanov sa skončil. Porážka spustila sériu prírodných pohrôm, ktoré vyvrcholili pohltením inokedy prosperujúcej Atlantídy do hlbín mora.

Pýcha predchádza pád. Inak tomu nebolo ani v bájnej Atlantíde. O nej a o mýte okolo nej si ďalej povieme v druhej časti článku Atlantída – ostrov pohltený morom.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov