Zaujímavosti

Ľudská tvár na planéte Mars

Ľudská tvár na planéte Mars

videní: 2.0K

V nedávnych rokoch zavládlo vcelku veľké vzrušenie pri pomyslení na to, že by mohol existovať i život na inej planéte než na Zemi. Predovšetkým ide o planétu Mars. Niektoré vlády sľubovali, že na túto planétu vyšlú prieskumnú výpravu a v budúcnosti k tomu určite dôjde. Avšak väčšina ľudí, ktorí dúfajú, že na Marse nájdu dôkazy o súčasnom alebo minulom živote, očakáva, že bude skôr mikrobiálnej povahy, existujúci v malom množstve vody pod povrchom planéty.

Nádeje na objav života na Marse zažili nečakané povzbudenie v roku 1976, keď červenú planétu prvýkrát mapovala pozemská sonda. Niesla názov Viking Orbiter 1 a mala za úlohu preletieť, nasnímať a zmapovať povrch Marsu. Vedci tieto informácie považovali za najdôležitejšie pre porozumenie záhadám nášho najbližšieho planetárneho suseda. Mapy mali taktiež pomôcť pri voľbe vhodného miesta pre plánované pristátie a zber vzoriek tamojších nerastov. Keď astronómovia a ostatní vedci pracujúci na tomto projekte analyzovali dáta vyslané z Vikinga, zistili prekvapujúci objav. V oblasti Cynodia sa nachádzal veľký vrch široký asi jeden kilometer, ktorého tvar sa podobal na ľudskú tvár. NASA po dôkladnom výskume prehlásila, že obrazec vznikol čírou náhodou a nemá žiaden vedecký význam. Po tomto vyhodnotení bol snímok zverejnený aj širokým masám. Mnoho ľudí sa však s hodnotením NASA nestotožnilo a obrazec vzbudil veľké ovácie pre myšlienku existencie životu na Marse. Hlásatelia tohto názoru sa držali viery, že táto tvár je umelou stavbou vybudovanou nejakou formou inteligentného života.

Pre postavenie takéhoto obrazca by však stavitelia museli mať dobré poznatky o fyziológii ľudskej tváre, takže buď boli taktiež ľuďmi, alebo s ľuďmi museli mať nejakým spôsobom kontakt či prísť s nimi do styku. Túto teóriu podporujú aj ďalšie snímky. Jedná sa napríklad o niekoľko vrchov ihlanovitého tvaru, ktorý taktiež stojí v oblasti Cynodia a mohli by byť umelo vytvorenými útvarmi. Bohužiaľ stupeň rozlíšenia týchto fotografií nie je dostatočný, aby umožnil jednoznačnú odpoveď na túto otázku.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov